DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sajtóhír: Mazepint kirúgta a Haas

A csapat oldaláról egyelőre nincs híradás, de több lap is eldöntött tényként számol be arról, hogy az orosz pilótát menesztette amerikai csapata. Pietro Fittipaldi már a bahreini teszten elfoglalhatja helyét.

Nyikita Mazepin maradása a Haas kötelékében a 2022-es szezonban elméletileg lehetséges: az FIA szankcionálta Oroszország részvételét az autósportban, de az orosz nemzetizéségű pilóták semleges státuszban indulhatnak a szövetség alá tartozó szériákban. A nemzetközi testület döntésével szemben a brit szövetség úgy határozott, az Egyesült Királyság versenyeiről kitiltja az oroszokat – azaz a Brit Nagydíjon nem vehet részt Mazepin.

Mindez azonban csak elmélet, hiszen Mazepin részvétele az Uralkali főszponzori támogatásának köszönhető, az orosz céggel való együttműködés napjai pedig minden bizonnyal meg vannak számlálva – hivatalos bejelentés nem történt, de a Haas már a háború kitörésére reagálva eltávolította a szponzor matricáit autójáról a barcelonai teszten, és a csapat neve a közösségi felületeken is csak Haas F1 Teamként szerepel.



Több forrás beszámolója szerint már el is dőlt Mazepin sorsa: többek közt a német Sky Sports és a brit Mirror bulvárlap is arról ír, a csapat menesztette orosz versenyzőjét, amivel egyidejűleg az Uralkalival is beszüntetik a kapcsolatot. Helyettesként a hivatalos tartalékpilótát, Pietro Fittipaldit nevezik meg, akit megszólalásai alapján Günther Steiner is preferál. Fittipaldi már a március 10-én kezdődő bahreini teszten elfoglalhatja helyét, egy héttel a szezonnyitót megelőzően.

„Most már teljesen el kell határolódniuk” – vélekedett Ralf Schumacher, a Sky szakértője. „Két tényezőt kell figyelembe venni: a külső nyomást és azt, hogy a Haas egy amerikai csapat. Günther Steiner hangsúlyozta, hogy a csapat pénzügyileg elég stabil, és azt is el tudom képzelni, hogy egy-két szponzor megjelenik. Szerintem a csapat be tudja tölteni az űrt.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: