DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Döntés: Az FIA nem tiltotta ki az oroszokat

A nemzetközi szövetség rendkívüli ülésén hozott döntést: az orosz és belorusz csapatok nem vehetnek részt a nemzetközi versenyeken, de a versenyzők maradhatnak, semleges színeket képviselve.

Az FIA rendkívüli ülését Mohammed ben Sulayem elnök hívta össze, aki nyitóbeszédében elítélte Ukrajna orosz invázióját, és gyors, békés megoldásban való bizalmát fejezte ki. Hozzátette, hogy a Formula-1, Formula-2, WTCR és driftkupa nem megtartható orosz versenyei kapcsán a bahreini Motorsport Világtanács-ülésen tesznek közzé friss versenynaptárat.

A legfontosabb kérdés az volt, a nemzetközi autósport orosz és belorusz résztvevőit eltiltják-e a szerepléstől – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatának megfelelően. Az FIA azt a döntést hozta, hogy az orosz és belorusz nemzeti csapatok nem vehetnek részt nemzetközi és zóna jellegű versenyeken, például a Motorsport Játékokon.



Az orosz és fehérorosz versenyzők ellenben indulhatnak az FIA rendezvényein, két feltétellel: semleges sportolóként, az FIA zászlója alatt, valamint betartva a szervezet békére és politikai semlegességre irányuló elveit. A közlemény hozzáteszi: ez a helyzet további tájékoztatásig érvényes.

FIA-versenyt tartani Oroszország és Fehéroroszország területén nem lehet. Az FIA elrendelte a két ország nemzeti szimbólumai, színei, zászlói eltüntetését a csapatruhákról, felszerelésről és autókról, valamint a nemzeti himnuszok lejátszását a versenyeken. Azaz a Haas autójának fényezését módosítani kell – míg Nyikita Mazepin a fentiek értelmében a csapat versenyzője maradhat.

A döntés kiterjed még a Nemzetközi Automobil Szövetség orosz és belorusz tisztviselőire: átmeneti jelleggel valamennyien lemondanak pozíciójukról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: