DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Verstappen: Rossz döntés volt kirúgni Masit

A címvédő nem az egykori versenyigazgató szezonzárón meghozott döntését tartja elfogadhatatlannak, hanem azt, hogy egyáltalán ilyen helyzetbe kellett kerülnie. Személyesen is üzent Masinak.

Noha Barcelonában az első előszezoni tesztekkel már a 2022-es évadra kezdődött meg a felkészülés, természetesen még mindig élénken ott él mindenki emlékezetében az az Abu Dhabi Nagydíj. A tesztszezont már a versenyigazgató, Michael Masi nélkül kezdte meg a Formula-1, miután a finálén látottak hetekig tartó felülvizsgálata után elvesztette pozícióját.

Már az autóbemutatókon is téma volt, hogy ki mit gondol az ügyről, a szezonzáróról vesztesként távozó Mercedes és Lewis Hamilton üdvözölte a döntést, egyúttal tagadva, hogy ők állnak az ausztrál menesztése mögött. Mások azonban szolidaritást vállaltak Masival, hangsúlyozva, hogy egyáltalán nem volt olyan egyszerű dolga, mint ahogyan az a tévéképernyőn keresztül tűnik.

A barcelonai második tesztnap sajtótájékoztatóján – melyen virtuálisan a Formula.hu is jelen volt – megszólalt a történet másik érintettje, Max Verstappen is. A friss világbajnok egyértelműen elítélte ezt a szigorú döntést, amit az FIA meghozott. „Ez egyáltalán nem helyes. Mindig mindenki a legjobban szeretné végezni a munkáját, és mindenki kérhet ehhez segítséget. Versenyzőként mögöttünk is ott áll az egész csapat. Véleményem szerint nagyon igazságtalan, ami Michaellel történt, egyszerűen csak bedobták a mélyvízbe és otthagyták egyedül” – vette védelmébe az egykori versenyigazgatót a Red Bull hollandja.



Szerinte a legnagyobb problémát az okozta, hogy Masi fejhallgatóján folyamatos volt az egyébként értelmetlen rádióforgalom, és ez nagyban hozzájárult az ausztrál vesztéhez. Verstappen épp ezért sokkal inkább elítéli azokat, akik megengedték, hogy ez a helyzet egyáltalán előállhasson. „Képzeljenek el egy bírót bármilyen sportágból. Most képzeljék el, hogy az edzők folyamatosan ordítanak a fülébe, hogy sárga lapot, piros lapot, ne, ne, nem is történt semmi, ésatöbbi… Így lehetetlen bármilyen döntést meghozni. Egyáltalán nem helyes, hogy az F1 megengedte, hogy a csapattagok beszélhessenek hozzá. Michaelnek egyedül kellene meghozni a döntéseit, anélkül, hogy a fülébe üvöltenek. Elfogadhatatlan, hogy ezt megengedték.”

A címvédőt szomorúsággal töltötte el, amikor múlt héten az FIA elnöke bejelentette Masi menesztését, és elárulta, próbálta őt támogatni. „Nagyon sajnálom Michaelt, mert szerintem igenis rátermett és jó versenyigazgató volt. Nincs semmi bajom a két újjal sem, de személy szerint nagyon szomorú voltam Michael miatt. Üzenetet is küldtem neki” – árulta el. Verstappen is emlékeztetett, az ausztrálnak mennyire hirtelen kellett helytállnia anno, amikor Charlie Whiting napokkal a 2019-es Ausztrál Nagydíj előtt elhunyt, és hogy a helyes az lett volna, ha kap még időt, hogy beletanulhasson az új szerepébe. „Charlie halála után nagyon nehéz volt a helyére lépnie. Egy nagyon tapasztalt embertől kellett átvennie a feladatot. Ráadásul Charlie-nak voltak segítői is. Talán Michaelnek is csak erre lett volna szüksége.”

A holland saját magával vont párhuzamot. „Emlékszem, amikor én bekerültem ebbe a sportba. Ha visszanézek, teljesen kezdő voltam, és most már sokkal előrébb tartok. Michaellel is ez lett volna a helyzet szerintem. Az, hogy azonnal kirúgták, rossz döntés volt. Csak a legjobbakat kívánom neki, és remélem, hogy bármi is vár rá, jobb lesz, mint az F1-es versenyigazgatói szerepkör” – állt ki Masi mellett a címvédő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: