DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Hamilton: Pártatlan felügyelőkre van szükség

Még a barcelonai F1-es teszt első napján is téma volt a versenyirányítás átalakítása, aminek kapcsán a hétszeres világbajnok és néhány társa egyaránt a stewardokkal kapcsolatos elvárásokról beszélt.

Az FIA a múlt héten jelentette be, hogy az Abu Dhabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeként Michael Masi távozik a versenyigazgatói posztról, amelyet ezentúl ketten, Niels Wittich és Eduardo Freitas felváltva fognak betölteni. A versenyirányítás átalakítása még a barcelonai teszt helyszínén is téma, ahol a pilótákat a szerdai délelőtt folyamán arról kérdezték a Formula.hu virtuális jelenlétében megtartott sajtóbeszélgetésen, hogy szerintük ez megoldja-e az utóbbi időben látott problémákat:

„Biztosra kell mennünk, hogy a felügyelők is elfogulatlanok legyenek” – mutatott rá egy részben másik területre Lewis Hamilton, aki korábban nem kívánt újra a tavalyi szezonzáróval kapcsolatos érzéseiről beszélni. „Néhány versenyző nagyon-nagyon jó kapcsolatot ápol bizonyos emberekkel. Néhányan együtt is utaznak, és úgy tűnik, mintha egyeseket jobban kedvelnének. Úgy vélem, olyan emberekre van szükségünk, akik pártatlanok és középen helyezkednek el, ha döntést kell hozniuk” – vélekedett a Mercedes pilótája, aki azt is hozzátette, hogy szeretne több nőt látni a felügyelői szobában, szerinte ez is egy jó lépés lenne a sokszínűség irányába.

hamilton-2021-dppi_1



Sergio Perez arra világított rá, mennyire nem egyszerű a stewardok feladata, ugyanakkor az állandó tagok segíthetnek abban, hogy mindig azonos legyen a bíráskodás: „Ez nem olyan, mint a futball, ahol minden sokkal egyértelműbb. Itt minden incidens más, és nagyon nehéz dolguk van a stewardoknak a döntéshozatallal” – fogalmazott a mexikói.

„De ha van rá mód, hogy nagyobb lenne a következetesség a felügyelők között azzal is, hogy konstansabban vannak jelen ugyanazok az emberek a futamokon… Emellett támogatnunk kell az újonnan érkező versenyigazgatókat is. Ez mindig időbe telik, ilyen a sport természete. Mindig vannak viták, nem olyan egyértelmű ez, mint más sportágak.”

Hasonlóan vélekedett a McLaren színeiben szereplő Daniel Ricciardo is: „Talán így versenyzők nagyjából összhangban vagyunk azzal kapcsolatban, hogyan is kell versenyezni, de még így is vannak apró különbségek, például abban is, hogy mit tartatnak be és mit nem. Szóval még közöttünk sem egyértelmű mindig minden. Nem egyszerű munka, de ha van egy bizonyos szintű konzisztencia – ez minden, amit kérhetünk, és akkor jobban tudjuk, mit szabad és mit nem.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: