DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Stroll: Nevetséges, ami Abu Dhabiban történt

Sebastian Vettel visszafogottabban beszélt a tavalyi F1-es szezonzáróról, az Aston Martin másik pilótája viszont úgy vélte: a show felülkerekedett a sporton a vitatott finálét hozó utolsó futamon.

Hiába telt el már csaknem a tavalyi évadzáró Abu Dhabi Nagydíj óta, még mindig téma annak vitatott végjátéka, így várható volt, hogy az Aston Martin versenyzői sem kerülhették ki az erre vonatkozó kérdéseket a csapatbemutatójuk kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen. Sebastian Vettel ugyan visszafogott hangnemben beszélt a történtekről, de azt a német is hangsúlyozta, hogy a sportot kell előtérbe helyeznie a Formula-1-nek, nem pedig a show-t:

„Nos, én nem vagyok a múltba révedő ember, szóval nincs sok értelme túlságosan visszatekingetni” – idézi a négyszeres világbajnokot a PlanetF1.com szakoldal. „De szerintem a lényeg, hogy a sportra fókuszáljunk, és ne annyira a show-ra. Úgy vélem, a tavalyi mindenképp egy nagyszerű finálénak és utolsó versenynek ígérkezett. Egy győztes és egy vesztes lehetett csak. Ideális esetben két győztes lenne, de nem így találták ki ezt a sportot, ahogy a többit sem.”

„Nyilván ott voltam a versenyben, és azon gondolkodtam, miért nem engedtek el minket hamarabb és indították újra a futamot, de gondolom, van erre protokoll és szabály. Úgy gondolom, a jövőre nézve a lényeg, hogy világosak legyenek ilyen helyzetben a szabályok és ne legyenek többé kérdések.”

Vettel egyúttal dicsérte Michael Masi versenyigazgató munkáját is: „Michael szempontjából kár ezért. Két érdek ütközött: a sporté és a show-é. Engem nem annyira érdekel a show, hiszen versenyzőként sportként tekintek erre. Nyilván olykor nem a legkönnyebb bírónak lenni, de úgy gondolom, remek munkát végzett, főleg annak fényében, milyen űrt kellett betöltenie Charlie hirtelen távozása után, és nagyon arra koncentrált, hogy jól dolgozzon. Nem tudom, mit hoz számára a jövő, de remélem, a köreinkben marad, mert tényleg nagyon-nagyon jó munkát végzett. Rengeteg a vita az utolsó futam kapcsán, pedig nem kellene így lennie. Ha a nagyobb képet nézzük, nagyon is jól teljesített.”

stroll-dppi-abudhabi



A csapattárs Lance Stroll már jóval keményebb kritikát fogalmazott meg a biztonsági autós újraindítás kapcsán: „Nevetséges, hogy nem úgy folytattuk a versenyzést, ahogy kellett volna. Nem változtathatunk a szabályokon menet közben vagy a verseny végén, és mondjuk azt, hogy csak a lekörözöttek fele előzhet. Sajnos én abba a csoportba tartoztam, akik nem előzhettek, miközben vadonatúj lágyakon voltam, amelyekkel lett volna lehetőségem valamire. Ilyenre még nem volt példa, és szerintem fontos, hogy következetesek legyenek a szabályok. Megértem, hogy mindenki látni akarja a futam utolsó körét, s ahogy a két vb-rivális egymásnak feszül egy körrel a vége előtt. De nem alakíthatjuk így át a szabályokat a verseny végén. Ezeket kőbe kell vésni.”

„Úgy vélem, nem volt helyes, ami Abu Dhabiban történt. A szabály az szabály. Ha biztonsági autós fázis van, a lekörözöttek megelőzhetik, aztán folytatjuk a versenyt. Sehol sem mondanak olyat, hogy csak az autók fele előzhet, a másik fele hátul marad, és úgy indulunk újra. Ezeken nem lehet menet közben változtatni a show érdekében. Ennek elsősorban sportnak kell lennie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: