DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Tudtuk, hogy Hamilton azonnal veszélyes vezetéssel vádolja majd Perezt

Rengeteg összevető szerencsés együttállásának kellett lezajlania Abu Dhabiban, hogy Max Verstappen megszerezhesse a világbajnoki címet. Egyik eleme Perez feltartós manővere volt Hamilton ellen. Szabályosan.

Nagyjából nyolc másodpercet vett el Sergio Perez Lewis Hamiltontól két kör leforgása alatt, amikor a világbajnoki esélyes Mercedes-pilótát sikeresen visszafogta a kopott gumikon is. Ennek köszönhetően került olyan távolságra Max Verstappen, hogy a virtuális biztonsági autó bevetésekor nem volt elég ideje tisztán kereket cserélni, pozícióvesztés nélkül.

Sőt, Perez szintén hősiesen védekezett Törökországban, amikor Hamiltonnal szemben védte a futam hajrájában az ötödik helyet és sikerrel is járt. Helmut Marko megosztotta gondolatait Sergio Perezzel kapcsolatban, aki nélkül Verstappen most nem lenne világbajnok.

„Nem értek egyet Hamiltonnal, aki a rádióján keresztül azonnal panaszkodni kezdett pilótánkra, miszerint veszélyesen vezet. Valóban visszafogta Hamiltont két körön át nagyjából nyolc másodperccel, de ezt fair módon tette, semmi szabálytalan manővert nem csinált” – magyarázta a Red Bull főtanácsadója a ServusTV adásában.

Perez nyolc másodpercet vett el Hamiltontól szabályosan, ami végül döntőnek bizonyult


„Természetes, hogy Hamilton azonnal azt mondta rá, hogy veszélyesen vezet, de ezt tudtuk is, hogy panaszkodni fog. Sergio egy elképesztően lojális csapatjátékos. A futam rajtja előtt rengeteg lehetséges forgatókönyvet beszéltünk át és a segítségadást mindenféle megkérdőjelezés vagy lázadozás nélkül azonnal elfogadta és tökéletesen végre is hajtotta.”

„Volt némi beállításbeli különbség a két Red Bull között Abu Dhabiban, Perez több leszorítóerővel rendelkezett, de csak kismértékben. Emiatt viszont a harmadik szektorban gyorsabb lehetett, így sikeresebben védekezhetett Hamilton ellen. Max is elismerte, hogy Sergio nélkül nem nyerte volna meg a bajnoki címet.”

„És nem kizárólag Abu Dhabiban alakított nagyot. Törökországban is ugyanilyen remekléssel találkozhattunk, erőssége a védekezés. Egyedüli gyengesége jelenleg még az időmérős teljesítmény. Ugyanakkor a versenytempó tekintetében nagyon odaért, ahogy kiismerte az autót” – tette hozzá Helmut Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: