DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Red Bull szólt Jos Verstappennek, lépjen végre hátrébb

Kisgyermek korától, a gokartos időktől egyengette fia pályafutását Jos Verstappen, ez még a Toro Rossónál töltött időszakban is folytatódott. A Red Bull azonban nem akarta, hogy az édesapa irányítson.

A Toro Rossónál 2015-ben két sikeréhes, fiatal juniorpilóta kapott lehetőséget, hogy bemutatkozhasson a Formula-1-ben, Carlos Sainz és Max Verstappen. Mindketten igazolták is azóta tehetségüket, a holland egészen a világbajnoki címig jutott, de a spanyol pilóta is többször villantott már, ráadásul a Ferraritól kapott szerződést.

Pályafutásuk elején többször is okozott némi kalamajkát, hogy mindkettejük híres édesapja igyekezett minél inkább beleavatkozni az akkor még Toro Rosso néven működő istálló életébe és minél több szépet és jót kiharcolni saját fiának. Idősebb Carlos Sainz és Jos Verstappen azonban sokszor túl sok volt már a gárdának.

Az AlphaTauri csapatmenedzsere, Graham Watson fedte fel, hogyan is zajlott a két ifjonc kezdő éve, ami nem volt mentes a konfliktusoktól. „Mindkét pilótában óriási volt az akarás, de még inkább a két édesapában. Idősebb Sainzot már ismertem a ralis időszakomból, elképesztően nagy vágy vezérelte, hogy segítsen fiának és állandóan némi gyanúval szemlélte az eseményeket, amikor a csapattárs valami olyat kapott, amit ő nem” – ecsetelte véleményét Watson a Motorsport.com holland platformján.

A Toro Rossónál sem örültek, de eltűrték, a Red Bull viszont világossá tette, ideje hátrébb lépni az idősebb Verstappennek


„A 2016-os szezont megelőző téli tesztek során össze is zördültünk, ő úgy érezte, hogy az istálló nem fair a két pilótával szemben. Ekkor mondtam neki, hogy álljunk meg egy percre, az elejétől világossá tettem, hogy tökéletesen azonos bánásmódot kap mindkét versenyző.”

„Jos (Verstappen) saját karrierjében többször is azt érezte, hogy hátrányosan kezelik csapaton belül, ez leginkább a Benettonnál volt egyértelmű 1994-ben, de ezzel nem is árulok el titkot, mindenki tudja. Nem akarta, hogy esetleg ez a fiával is megtörténjen, ezért minden rezdülést szigorúan figyelt, nehogy Max bármiben hátrányt szenvedjen, mindent megtett, hogy fia legyőzze Carlost.”

„Jos ebben az időben totálisan uralta fia minden mozzanatát, ahogy egész karrierjét. 2015-ben még a mi csapatunk is máshogy működött, sokkal kevésbé volt jellemző ránk a profizmus. Állandóan kérdezgetett mindenkitől mindent, tele volt kételyekkel. Egyszer egy ilyen esetnél már elegem lett és a szemébe mondtam, hogy ’a f***zom ki van már, hagyd a csapattagokat dolgozni végre!’. Így zajlott ez akkoriban.”

„Amikor azonban Max Verstappen a Red Bullhoz került, ott kertelés nélkül megmondták neki, hogy azonnal lépjen végre hátra és ne szóljon bele mindenbe” – emlékezett vissza Watson. Emlékezhetünk, hogy Max Verstappen és Carlos Sainz mellett például Lewis Hamilton édesapja is rendre mindenhol ott járt, ahol fia, főleg pályafutása elején. Arról pedig sajnos csak elképzelésünk lehet, hogy vajon Michael Schumacher hogyan segítené pályafutásában Micket most, hogy fia már a Formula-1-ben versenyez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: