DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Tost: Versenyképes autóval Gasly bármikor nyerhet

Nagy tehetségként kezdett a Toro Rossónál, majd Max Verstappen mellett 2019-ben teljesen önbizalmát veszítette az anyacsapatnál. Tavaly azonban komoly szintlépést tett, csapatfőnöke szerint győztes lehet.

Daniel Ricciardo távozása után hosszasan keresgélte a Red Bull, ki lehet a legmegfelelőbb pilóta Max Verstappen mellé, de jó ideig úgy tűnt, nem jutnak dűlőre. Pierre Gasly árnyéka volt önmagának, a hollandhoz képest stabilan 5-6 tizeddel (néha akár egy teljes másodperccel is) lassan volt körönként, ezért a 2019-es Belga Nagydíj előtt lecserélték.

A francia szerencséjére azonban nem menesztették „csak” helyet kellett cserélnie a szintén igen tehetségesnek mutatkozó Alexander Albonnal. Gasly azonban nemhogy mélyebbre süllyedt volna a kényszerű lefokozástól, hanem ismét önmaga lett és elkezdte megmutatni ismételten valós tudását.

Már 2019 végén másodikként végzett Brazíliában, amit a következő évben egy futamgyőzelemmel fejelt meg Monzában, óriási bravúrt bemutatva az akkor már AlphaTauri néven rajthoz álló csapattal. Kiválóan teljesített az elmúlt két évben, ám a Red Bull közben úgy fest, megtalálta az igazit Verstappen mellé, Sergio Perezt.

Gasly már valóban élpilótának számít?


Csapatfőnöke, Franz Tost hihetetlenül elégedett Pierre Gasly teljesítményével, aki véleménye szerint a tavalyi évben komoly szintlépést produkált. „Fantasztikus potenciál van Gaslyban. Ami igen fontos, hogy továbbra is azt érzem, hogy még ennél is képes tovább fejlődni, ami ezen a szinten már kulcsfontosságú. Ha a most következő szezonban igazán versenyképes autót adunk a kezei közé, teljesen odaérhet az élmezőnybe” – idézi Franz Tost szavait a GPFans.

„Nemcsak a vezetése javul évről évre, de egyre jobb tapasztalattal rendelkezik arról, hogyan állítsa be a lehető legmegfelelőbben az autóját, hogyan kezelje a legjobban a gumijait, szinte olvassa már a versenyek történéseit. Amilyen kérdéseket feltesz a csapatrádión át, az is azt bizonyítja, hogy a 2021-es évben igazán nagyot lépett előre minden téren.”

„Ismétlem, számomra nem kérdés, ha 2022-ben igazán versenyképes autót bocsátunk Pierre rendelkezésére, oda fog érni a legjobbak közé” – erősítette meg Tost. Gaslynak egyébként statisztikailag is 2021 volt a legjobb éve eddig, összesen 110 pontot gyűjtött, dobogóra is tudott állni, tizenötször végzett pontszerzőként, ebből kilencszer a legjobb hat között. Tette mindezt úgy, hogy időnként balszerencséje is volt (például Monzában kétszer is) és emiatt sok pontot veszített.

Szerintetek valóban képes lehet Gasly rendszeresen a futamgyőzelmekért küzdeni már idén?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: