DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Coulthard Verstappenről: Zseniális és megosztó, mint Senna és Schumacher

David Coulthard szerint az idei év világbajnoka, Max Verstappen egyben „zseniális” és „megosztó”, emlékezteti őt Ayrton Sennára és Michael Schumacherre, akikre a skót szerint ugyanezek a jelzők igazak.

Max Verstappen hosszú, küzdelmes és kimerítő szezont tudhat maga mögött, és bármennyire is bizarr körülmények között, de megérdemelten lett világbajnok Abu Dhabiban. A Lewis Hamiltonnal vívott harc vitákkal, büntetésekkel és ujjal mutogatásokkal telire sikeredett, és bár ezek nem mindig a pályán, hanem azon kívül zajlottak, Verstappen agresszív stílusa rendre vita tárgyát képezte és képezi gyakorlatilag azóta, hogy a holland a királykategóriában versenyez.

De bármennyire is van ez így, az újdonsült világbajnok elképesztő rajongói táborral büszkélkedhet, és akárhová utazik a világon, mindenhol narancssárga tribünök és holland zászlók fogadják. Nagy az őrület körülötte, és ebben osztozik David Coulthard is, aki Verstappen egyik nagy rajongója. Állítja, a holland olyan zseniális és megosztó, hogy emlékezteti őt Ayrton Sennára és Michael Schumacherre. „Kivételes ember, kivételes sportoló” – fogalmazott a skót a Channel 4-nek. „Zseniális és megosztó. Kikről tudunk még, akiket ugyanezek jellemeznek? Senna és Schumacher… csak hogy néhányat említsünk.”

Mint mondta, Hamilton elképesztő mennyiségű bajnoki címet tudott nyerni nagyon tiszta módon, viták és ellentmondások nélkül. „A Mercedes és Lewis erejével Maxnak viszont vitathatatlanul más megközelítést kellett alkalmaznia. Ez pedig az lett, hogy amikor egy ajtó részben nyitva van, akkor ő bemegy rajta. Lewisnak pedig folyamatosan ki kell nyitnia az ajtót, hiszen tudja, hogy jön, és ez már része az ő lelkivilágának” – tette hozzá Coulthard.



Ez a másfajta megközelítés azonban továbbra is túl agresszív sokak számára, Verstappen előzési manővereit továbbra is negatív jelzőkkel illetik, kiegészülve azzal az állítással, hogy az FIA nem bünteti őt eléggé szigorúan. David Coulthard mégis csodálja a 24 éves pilóta bátorságát és elkötelezettségét ezekben a helyzetekben, szerinte ez a leglenyűgözőbb benne.

„Max nem fél senkitől. Ez egyszerűen nem része a pszichéjének. Az a legcsodálatosabb benne, hogy ha van egy rés, akkor ő bemegy rajta. Nincsenek benne kétségek. Amikor versenyeztem, mérlegeltem adott helyzetekben, hogy kockáztassak vagy ne. Ő nem ilyen, azonnal belevág. Tényleg nagyon különleges!” – magasztalta az újdonsült világbajnokot Coulthard. 

És bár valóban nagy visszhangja volt a szezonzárón történteknek, abban a mezőny és a csapatvezetők többsége is egyetértett, hogy a legjobb teljesítményt idén Verstappen nyújtotta, ezáltal megérdemelten nyerte el a 2021-es trófeát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: