DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Williamsnél is egyenlő bánásmód lesz

Jövőre megbomlik a grove-i csapat pilótapárosa, George Russell helyét Alex Albon veszi át. Leendő főnöke elárulta, mire számíthat ő és régi motoros csapattársa a közeljövőben.

Annak idején, mint a többi ígéretes fiatal, George Russell is hatalmas ambíciókkal és elvárásokkal érkezett meg a Formula-1-be. A Mercedes-nevelt a Williamsben kezdett, ahonnan három év után sikerült továbblépnie, miután a csapat vezéregyéniségeként bizonyított annyira, hogy a világbajnok istálló elvigye magával. Helyére egyik jó barátja, a vele egyidőben debütáló Alex Albon érkezik, akiben Red Bullnál teljesített szolgálataiból kifolyólag a csapat új vezéregyéniségét látják.

Ugyan leendő felettese, Jost Capito is úgy véli, a brit-thai versenyzőben meglehet minden, ami ehhez kell, ők az istállónál tudatosan nem fognak erre rásegíteni. Nem fog elbillenni a mérleg nyelve sem a nagycsapatot megjárt új pilóta, sem a Williamsnél harmadik szezonját kezdő Nicholas Latifi felé. Már csak azért sem, mert a versenytapasztalatuk majdnem pontosan ugyanannyi; Latifi 39, Albon 38 versenyen állt már rajthoz a száguldó cirkuszban.

„Mindkettejüknek jó ez a helyzet. Alexnek ez remek lehetőség, kapott egy második esélyt, hogy visszatérjen és előrelendítsen egy csapatot. Nem úgy érkezik ide, hogy ’versenyeket akarok nyerni’, hanem tudja, hogy együtt kell fejleszteni Nicky-vel, a mérnökökkel és mindenki mással Grove-ban. De úgy tűnik, élvezi is ezt a szerepet. Remekül dolgozik együtt Nicky-vel. Nincs egyes és kettes számú pilótánk, ugyanabban a bánásmódban részesülnek mindketten” – nyilatkozta a csapatfőnök a pilótapárosról.



Az utóbbi időben különösen sokat kritizált Latifit is védelmébe vette, véleménye szerint igenis sokra képes lehet még a Formula-1-ben. Eddig Russell mellett egyáltalán nem volt könnyű dolga, de ez nem von le semmit az értékéből. „Afelől nincs kétségem, hogy Nicky is leteszi majd a névjegyét. Idén is nagyszerű munkát végzett. Ha az időmérős teljesítményt nézzük, néhány esetben nem tűnik úgy, mintha felvehette volna a versenyt George-dzsal. De nem mindig rajta múlt, és ha a különbségekre nézünk, sosem voltak igazán nagyok. Természetesen George csapattársának lenni nem volt piskóta. Szépen helytállt, rengeteget fejlődött, és biztos vagyok benne, hogy képes lesz ezt folytatni. Az első szezonja nehéz volt a koronavírus miatt, idén pedig sok új pályával kellett megismerkednie” – dicsérte a kanadait.

Capito Albontól is hasonlókat vár, és gyümölcsöző együttműködésre számít. „George és Alex közeli barátok, és szerintem Alex volt a tökéletes választás a csapatunk számára, tekintettel arra, hogy milyen helyzetben vagyunk most. Jól illik közénk, sok jó móka vár ránk együtt. Abban is biztos vagyok, hogy a teljesítményével sem lesz gond.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: