DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen egykori mérnökét nem lepte meg a holland sikere

Az újdonsült világbajnok egykori versenymérnöke, Xevi Pujolar biztos volt benne, hogy Verstappen „előbb-utóbb” világbajnok lesz. Állítja, a holland a legjobb pilóta, akivel valaha együtt dolgozott.

Xevi Pujolar a Toro Rossonál dolgozott együtt Max Verstappennel, jelenleg az Alfa Romeo pályamenti mérnöki részlegének vezetője. A holland akkoriban robbant be a királykategóriába, az F1 valaha volt legfiatalabb pilótájaként. A versenymérnök a holland tehetsége mellett mentális képességeit jelölte meg sikerének okaként, valamint hangsúlyozta, szerinte Verstappen megérdemelten nyerte el a bajnoki címet. 

Pujolar egyébként biztos volt benne, hogy ez rövid időn belül bekövetkezik, még ha idén nem is. „Tudtam, hogy előbb-utóbb világbajnok lesz” – jelentette ki a La Gazzetta dello Sportnak. „Ha csak Abu Dhabi-t nézzük, akkor kérdés nem fér hozzá, hogy a safety car megjelenéséig Lewis dominált. De ha a szezon egészét vesszük figyelembe, akkor Max megérdemelte a címet. Nehéz dolga volt az első néhány F1-es évében, de megérdemelte az első helyet azért, amiért megmutatta, mennyit fejlődött.”

Mint mondta, Verstappen a 2021-es világbajnokság megfelelő győztese. „Nagyon jól vezetett és kevesebbet hibázott. Pilótaként és csapattagként is kiváló teljesítményt nyújtott, remekül viselkedett stratégiailag. Ugyanakkor balszerencsésebb volt és több büntetést kapott” – tette hozzá Pujolar.



Verstappen nem csupán egykori versenymérnökétől kapott a mentális képességeire vonatkozó dicséretet. Több hasonló vélemény érkezett a szezon során, amiért lelkileg nyugodt tudott maradni a nyomás ellenére a Hamilton elleni küzdelemben. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke például úgy fogalmazott, a holland a többiek felett áll, jobb mint bárki a szezonban.

Pujolar szerint már korán megmutatkoztak Verstappen ezen készségei, és mivel ilyen fiatalon feljutott az F1-be és látszólag mindent megtett a maga erejéből, ő biztos volt benne, hogy a holland meg fog felelni a kihívásnak. „Nem vagyok meglepve” – mondta. „Maxnak már a velem töltött idő alatt is elképesztő mentális ereje volt, és ez még tovább nőtt az elmúlt években. Számomra ez a legfőbb erőssége – önmaga legyőzésének képessége, a kitartása, a vágy, hogy soha nem adja fel és a végsőkig küzd, és hogy keményen dolgozik azért, hogy az első helyre kerüljön. Max csak egyet akart – bebizonyítani, hogy ő a legjobb. Soha nem adta fel, kifejlesztett egy olyan tehetséget, amely már egyébként is az övé volt.”

A korábbi versenymérnök rengeteg tehetséges pilótával dolgozott együtt az F1-ben eltöltött két évtizede alatt, köztük Juan Pablo Montoyával, Mark Webberrel, Jean-Eric Vergne-vel és Alex Wurz-cal, de állítja, Verstappen a legjobb, akivel valaha együtt dolgozott. „Kétségek nélkül ki merem ezt jelenteni” – szögezte le Pujolar. „Maxnak megvolt az a plusz, ami másoknak nem. Nagyon tehetséges versenyzőket irányítottam, de ők nem tudták azokkal a képességekkel motiválni magukat, vagy akár úgy dolgozni, ahogy ő. Biztos vagyok benne, hogy az édesapja, és hogy már gyermekkorában a motorsport volt az élete, hozzájárult ehhez” – zárta gondolatait.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: