DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Steiner: Nem volt egyszerű két újonccal

Két újonccal nekivágni egy szezonnak egyedülálló kihívást jelent – vallja Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke, aki megpróbálta ezt 2021-ben. Mint mondta, ez számára is egy tanulási folyamat volt, hiszen még sosem vállalt hasonlót.

A Haas hosszú idő után mondott búcsút a Romain Grosjean és Kevin Magnussen alkotta pilótapárosának, helyükre pedig az F2 akkori bajnoka, Mick Schumacher, és a szintén F2-ben versenyző Nikita Mazepin érkezett, aki ötödikként zárta a 2020-as évet. A csapatot első F1-es évétől kezdte – 2016 – a már tapasztalt és veteránnak számító Grosjean irányította, ám főként anyagi okok miatt döntött úgy a Haas, hogy az újoncokkal vág neki 2021-nek. 

A csapat várhatóan kemény szezonja pontosan úgy alakult, ahogy azt megjósolták: egyik pilótájuk sem szerzett pontot. Végig a rajtrács végéről figyelték az eseményeket, és már nagyon készültek a 2022-es szabálymódosításokra. A két újonc számára ez az év tapasztalatszerzésnek tökéletes volt, Steiner ugyanakkor rámutatott, hogy ez nem mindig volt ilyen egyértelmű. „Mennyi időtök van?” – viccelődött a csapatfőnök, amikor a RacingNews365.com kérdezte a helyzetről. „Úgy gondolom, hogy sok mindent kell itt megtanulni. Leginkább a gyerekvállaláshoz tudnám hasonlítani ezt a szituációt. Nem úgy értem, hogy gyerekek, de minden új számukra, így idő volt megtanulnom, hogyan dolgozzak velük” – fogalmazott Steiner.



Elárulta, hogy a két újonc dinamikája nagyon különbözött attól, amit Grosjeannál és korábbi csapattársánál, Gutierreznél tapasztalt. „Ha van egy fiatal és egy tapasztalt pilótád, az általában automatikusan működik. Ám meg kellett tapasztalnom, milyen az, ha van két srác, akik nagyon újak a Formula-1-ben. Ez egy élmény volt. Sokat fejlődtünk az év során mindkettőjükkel, szóval ez egy jó dolog” – magyarázta Steiner. „Összességében, szerintem mindenki látja, hogy haladtunk előre. A nyári szünet előtt voltak problémáink, de úgy tűnik, ez megoldódott. Néha újra előjön, de ez csak fellángolás, nem állandó dolog. Szóval számomra élmény volt ez az év, annak ellenére is, hogy nem volt könnyű” – zárta gondolatait a csapatfőnök.

A Haas tehát első újoncokkal töltött évét pontszerzés nélkül, a tizedik helyen zárta, és bár pilótáik között sem volt éppen derűs a hangulat, a csapat 2022-ben ugyanezzel a párossal vág neki a szezonnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: