DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Wolff riogatása mégsem alaptalan? Hamilton időt kért!

Úgy tűnik, Toto Wolff Hamilton visszavonulásáról szóló kijelentése korántsem taktikai húzás: olasz sajtóértesülések szerint a brit ugyanis időt kért a Mercedestől, hogy eldöntse, marad-e a Formula-1-ben.

A Mercedes csapatfőnöke ledobta a bombát a minap és a nagy hallgatás után az elsők között jelentette ki, fél, hogy Lewis Hamilton visszavonul az elszenvedett – és számukra igazságtalan – vereség után. A csapat úgy tűnik, nem tud magához térni a csalódottságtól, amelyet Michael Masi Abu Dhabiban hozott döntései eredményeztek. Bár Max Verstappen már átvette az idei világbajnoki trófeát, Wolff és Hamilton még a díjátadó gálára sem mentek el, ám azt leszögezték, nem az újdonsült világbajnokkal van a problémájuk. 

Hamilton azóta csendben van, és bár láthattunk róla néhány Bottas búcsúztatóján készült fotót, illete képeket a lovaggá ütéséről, mégis egyre többeket foglalkoztat: milyen állapotban van az a hétszeres világbajnok, aki kis híján nyolcszoros lett múlt vasárnap. A Mercedes reménykedik, de az olasz sajtó értesülései szerint, már a lehetséges alternatívákat fontolóra vették, így került szóba Nyck de Vries (friss Formula E-bajnok), illetve a most búcsúztatott Valtteri Bottas neve is.



Nem Wolff azonban az egyetlen, aki aggódik, az egész Mercedes-csapat riadt, amiért Hamilton gondolkodási időt kért, hogy felmérje, az Abu Dhabiban benne keletkezett sértettség után van-e még értelme maradnia a száguldó cirkuszban, vagy jobb lezárni ezt a kalandot, a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében. Ezek feltehetőleg nem üres szavak a hétszeres világbajnoktól, és jó eséllyel újabb csepp lesz a pohárban, ha kiderül, a díjátadó gáláról való elmaradása okán is szankcionálják Hamiltont – ugyanis erre megvan az esély. Az F1-es sportszabályzat ugyanis kimondja, az első három helyezett FIA-gálán való jelenléte kötelező. Érdekes, hogy ezt éppen az FIA által „Év Személyisége” díjjal megjutalmazott brit és csapatfőnöke nem tartotta be. Hamilton megúszhatja pénzbüntetéssel, de megrovásban is részesülhet – utóbbi valószínűleg még inkább elvenné a kedvét a további versenyzéstől.

Bár a britnek még mindig két éves szerződése van a Mercedesszel, Nico Rosberg is hasonló körülmények között hagyta el a csapatot 2016-ban, így bármi megtörténhet. Az F1 és az immáron nyolcszoros konstruktőri bajnok csapat számára kőkemény csapás lenne, ha Hamilton bejelentené a visszavonulását, tekintve hogy a 2021-es bajnokság kulcsfigurája éppen a brit volt, Max Verstappen mellett. 

Igaz, a Mercedes épp most szerződtette le George Russellt, akit sokan a csapat jövendőbeli gigászának tartanak, az első számú pilóta ülése megüresedne Hamilton távozásával, túl nagy választék pedig mondjuk ki, nem maradt a pilótapiacon. Elképzelhető, hogy a csapat így Russellt „léptetné elő”, mellé pedig a Formula-E bajnokát, Nyck de Vries-t szerződtetné le, hiszen ez volna a legegyszerűbb lépés. De megérné vajon a szabályváltoztatások utáni első évnek két újonccal nekivágni, vagy talán megfordul a Mercedes vezetőinek fejében, hogy visszahívják Valtteri Bottast az Alfa Romeótól egy évre kölcsönben? Így Antonio Giovinazzi számára is megnyílna egy váratlan ajtó… de ez még a jövő zenéje, a döntés pedig egyedül Lewis Hamilton kezében van.



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: