DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

FIA-elnök: Nem lesz bocsánat Hamiltonnak

Pénteken megválasztotta az FIA Jean Todt utódját. Az elnöki pozícióba előlépő Mohammed ben Sulayem első sajtótájékoztatóján természetesen megkapta az év legégetőbb kérdéseit.

A hét végre kiderült, ki kerül a tizenkét évnyi elnökség után távozó Jean Todt helyére az FIA élén. A voksok több, mint 60%-ával a dubaji Mohammed ben Sulayem lett a győztes, aki, bár talán nem a legismertebb alakja a szervezetnek, mégis jó ideje tevékenykedik ott. „Hosszú utam volt, és nem volt egyszerű. Én magam is a motorsport területéről érkezem, az életem nagy része erről szólt. Sokkal tartozom a motorsportnak. Még mindig kavarognak bennem az érzelmek, de ma este már meg is kezdjük a munkát” – hangzottak első szavai elnökként a megválasztása utáni sajtótájékoztatón.

Todt nem éppen egy nyugodt, problémamentes szervezetet adott át utódjának, az F1-es szezonzáró ugyanis óriási port kavart az FIA körül is, megkérdőjelezve a munkájukat. Ben Sulayem elmondta, valóban ez lesz az egyik napirendi pontjuk a következő időszakban, vagyis a szabályok felülvizsgálata, Ami az utolsó kör összevisszaságát illeti, szakértőként egyelőre nem tudja kommentálni, de bízik a kollégáiban. „Csak külső szemlélő voltam akkor. Szerintem az FIA mindent megtett, amit tudott, és jó munkát végeztek. Természetesen ettől még át kell néznünk a szabályokat, és át is fogjuk, így ha a jövőben hasonló történik, azonnal lesz rá megoldásunk. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, azt állítva, milyen jók vagyunk. Amikor a Formula-1-ről van szó, ami a motorsport csúcsa, proaktívnak kell lennünk, nem reaktívnak” – véleményezte a kialakult helyzetet.



Azt a hatalmas frusztrációt, ami ezt az egész ügyet övezi, szintén megérti, hiszen ő maga is volt versenyző. Úgy véli, az empátiát nem lehet félretenni ilyenkor, bármennyire profik is kívánnak lenni. „A kommunikáció nagyon fontos. Bevallom, beszéltem Toto Wolff-fal. Azt mondta, nem jön ide, én pedig csak hallgattam őt. Nem vitatkoztam, csak hallgattam, ő pedig elkezdett lehiggadni” – adott némi kulisszák mögötti helyzetjelentést.

Mint ismert, Wolff és a bajnokságot elveszítő Lewis Hamilton végül nem jelentek meg az FIA díjátadó gáláján, amelynek szabályosságával kapcsolatban kétségek merültek fel. Az új elnöktől erre is várták a választ, aki újfent azt ígérte, alaposan utánajárnak, mi ilyenkor a protokoll. Ben Sulayem szeretne megértő lenni, de ha bizonyíthatóan szabálysértés történt, akkor a Mercedes bajnoka nem számíthat túl sok jóra. „Versenyzőként teljesen megértem. De a szabály az szabály. Megnézzünk, valóban megszegett-e bármit. Természetesen követnünk kell a saját szabályainkat, de ez nem tarthat vissza attól, hogy egy bajnok érzései pozitívak legyenek a sporttal kapcsolatban. Kedvesnek lenni annyira egyszerű, és olyan motiváló! De ha bebizonyosodik, hogy tényleg történt szabálysértés részéről, akkor nincs bocsánat!” – tette egyértelművé. Hamilton bojkottjának ügye tehát minden bizonnyal még nem ért véget.

Az új elnök azonban szeretné, ha ettől függetlenül hamarosan lecsillapodnának a kedélyek, és bízik is benne, hogy az idő gyógyír lesz a sebekre. „El kell felejtenünk a múltat, és csak úgy tekinteni rá, mint fejlődési lehetőségre, így ha megint ilyesmi áll elő, felkészültek lehetünk. Ahogy mondtam, a megelőzésre kell törekednünk. Most versenyzőként egyértelműen feldúlt lesz egy ideig, de aztán megnyugszik. Ott lesz a téli szünet, a karácsony, az újév, aztán jövőre majd friss fejjel vághatunk neki az idénynek, efelől kétségem sincs” – bizakodott ben Sulayem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: