DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosberg: Russell érkezésével felforrósodhat a levegő a Mercedesnél

Négy szezonon keresztül megszokhattuk, hogy gyakorlatilag csak Lewis Hamilton lehet világbajnok. Most azonban Max Verstappen megtörte ezt az uralkodást, ez erőt adhat George Russellnek is.

2017 után először változik a Mercedes pilótafelállása, az egyértelműen második számú versenyzőként kezelt (és általában úgy is teljesítő) Valtteri Bottas helyét a fiatal, rendkívül tehetséges és agilis George Russell vette át. Bár sokak szerint vélhetően Russell szerződésében is benne lehet, hogy adott esetben segítenie kell Lewis Hamiltont, Nico Rosberg egyáltalán nem biztos abban, hogy ez így is fog történni.

2016-ban Nico Rosberg sikerrel legyőzte csapattársát, majd villámgyorsan visszavonult a versenyzéstől. Bottas nemigen gördített akadályt az elé, hogy Lewis Hamilton zsinórban négyszer újra világbajnok legyen, de a nyolcadik az utolsó körös abu-dzabi dráma miatt nem jött össze a korosodó britnek.

Jövőre pedig könnyen lehet, hogy istállón belül is komoly kihívója akad, így még nehezebb lesz a dolga, ráadásul az autók is teljesen megváltoznak. „Úgy vélem, az a 2020-as bahreini versenyhétvége rengeteget segít George-nak, mert Bottashoz mérhette a saját teljesítményét. Beugróként, az autót alig ismerve is jól teljesített. Tudta, hogy Bottas az időmérőkön igen gyakran felvette a versenyt Lewisszal, ő pedig a tapasztalt finntől alig maradt el” – ecsetelte véleményét Nico Rosberg a Sky Sports F1 adásában.

Hosszú távon Russellre épít a Mercedes, de rövid távon mi lesz?


„Azon a hétvégén megbizonyosodhatott arról Russell, hogy képes tartani Bottas tempóját, sőt, a versenyen meg is haladta (pedig a korlátozott tesztlehetőségek miatt szinte alig volt bármilyen tapasztalata a 2020-as Mercedesről), ez óriási önbizalmat adhat George-nak, elég gyors lesz ezen a szinten is.”

„Toto Wolff számára biztosan nehéz döntés volt, mert Russell szerződtetésében bizony magas a kockázat. Ha képes ugyanolyan tempót menni, mint Hamilton, nagyon gyorsan forróvá válhat a levegő a csapaton belül. Sok ismeretlen van még az egyenletben. Vajon George mindig félreáll majd Hamilton elől, vagy kiteszi a könyökét és az első másodperctől küzdeni fog? Alig várom, hogy jövőre láthassam ezt a csatározást.”

Martin Brundle, egykori F1-es pilóta véleménye egyértelmű a váltásról. „Szerintem pedig könnyű volt Russell mellett határozni, éppen Abu Dhabi lett az egyik legjobb példa arra, miért nem lehetett Valtteri Bottas az az ember, akire a jövőben vezérként építhetett volna a Mercedes istálló. Lewisnak azonban nagyon nehéz dolga lesz, a fiatal titánokkal egyre nehezebb megküzdenie, mint például Max Verstappen, Charles Leclerc, vagy Carlos Sainz. Övék a jövő” – reagált Brundle.

Bár többen gondolják úgy, hogy Russell is csak második számú lesz Hamilton mögött, ám láthattuk éppen 2007-ben, amikor Hamilton újoncként megérkezett a kétszeres világbajnok Fernando Alonso mellé csapattársnak, hogy mi is történt a McLarennél, nagyon gyorsan felborult a várt erőviszony.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: