DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ecclestone: Még hogy elrabolták Hamilton nyolcadik vb-címét... ostobaság!

Bernie Ecclestone kijelentette, számára egyértelmű, hogy Verstappen tisztességesen nyerte meg első világbajnoki címét, és külön öröm számára, hogy így nem dőlt meg Schumacher rekordja.

A Formula-1-et korábban évtizedekig irányító Bernie Ecclestone nem szerette volna, ha Lewis Hamilton győzelmével megdől Michael Schumacher rekordja. Egy körön múlt ugyan, de a volt F1-főnök kívánsága valóra vált, Max Verstappen történelmet írt azzal, hogy első hollandként világbajnok lett a Formula-1-ben. Ecclestone örül, hogy a 24 éves pilóta a királykategória új bajnoka. 

„Max tisztességesen megnyerte a világbajnoki címet. Ez mindig jó. Én úgy gondolom, hogy az embereket boldoggá teszi, hogy egy új arc lett a világbajnok” – nyilatkozta a brit Sky Newsnak. „Már láttunk hét győzelmet Lewistól, ami bizonyítja, mennyire jó is ő. Viszont boldog vagyok, hogy a nyolcadik nem sikerült neki, mert a hét címével egyenlőségben áll Michael Schumacherrel, én pedig nem szeretném megtörni ezt. Ha egy napon elveszítjük Michaelt, szívesen látnám őt rekorderként hét bajnoki címmel.” 

Ecclestone ugyanakkor elárulta, teljes ostobaságnak tartja azokat a pletykákat, amelyek szerint Hamiltontól „elrabolták” nyolcadik világbajnoki címét. A biztonsági autós kavarodás és a drámai végjáték miatt sokan okolták Michael Masi versenyigazgatót, Ecclestone azonban megvédte őt. Szerinte nem szabad hibáztatni Masit az ellentmondásos végkifejlettért, továbbá rámutatott, hogy Hamiltont nem büntették meg az első körben levágott kanyarért, a Verstappennel való összecsapását követően.



„Ha alaposan belegondolunk, a futam első körében Lewis levágta a pályát, majd visszatért, Verstappen pedig a pályán maradt, és semmi rosszat nem tett. Lewis egyáltalán nem büntették meg, így nem kellene túl sokat panaszkodnia. Ezek a dolgok előfordulnak a sportban. Nem szabad értük a versenyigazgatót hibáztatnunk, hiszen pontosan azt tette, ami helyes volt” – szögezte le Ecclestone.

Azóta számos felvétel látott napvilágot, így többek között Lewis Hamilton utolsó körös rádiózása is, ahol azt állítja, a versenyt „manipulálták”. A 91 éves ex-főnök ezzel a kijelentéssel sem ért egyet, valamint egyértelművé tette: boldog, amiért a brit lemaradt a címszerzésről. „Szeretném tudni, mégis ki manipulálta, és ki elég okos ahhoz, hogy ezt tegye. Ez csak egy sor körülmény volt, ami megtörtént, és lezárult egy hihetetlen világbajnokság, amelyet biztos vagyok benne, hogy mindenki örömmel nézett” – tette hozzá Ecclestone.

Mint elmondta, szerinte a fellebbezés lenne a lehető legrosszabb, amit a Mercedes tehet. „Úgy tűnik, ők nagyon rossz vesztesek. A helyzet egyértelmű: a verseny kiélezett volt. Két srác versenyzett egymással, és az egyik gyorsabb volt, mint a másik. Ez egy rakás ostobaság. Négy órába telt, amíg eldöntötték, van-e ügyük, vagy sem, így nem hiszem, hogy túl egyértelmű volt.”

Ecclestone végül újra leszögezte: Verstappen tisztességesen nyert, ami jó dolog, őt pedig különösen boldoggá teszi, hogy Schumacher maradt a rekorderek között.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: