DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Honda szerint kifizetődött a rengeteg munka

A japán gyártó 2015-ben tért vissza beszállítóként az F1-be, eleinte azonban hatalmas kudarcnak tűnt a projekt. A Red Bull partnereként végül a csúcsra értek, ám ehhez kemény munkára volt szükség.

A Honda motorbeszállítóként legendás a Formula-1-ben, Max Verstappen mostani sikerével együtt eddig összesen négy pilóta mondhatja el magáról, hogy a japánok technikája segítette világbajnoki címhez. A holland pilóta mellett még Nelson Piquet, Alain Prost és Ayrton Senna tudott így bajnoki címet szerezni.

1987 és 1991 között kizárólag az ő motorjukkal lett valaki világbajnok, pontosan ezért vártak sokat a márkától, amikor néhány évvel ezelőtt visszatértek a McLaren oldalán. A wokingiak végül hamar megszabadultak partnerüktől, miután nem jöttek a várt eredmények és a megbízhatósággal is gondok voltak, így többek között ezért is volt meglepő, mikor az energiaitalosok csapataival szerződtek le.

2018-ben először a Toro Rosso, később pedig a Red Bull is elkezdte használni az erőforrásaikat, a közös munka pedig meghozta a gyümölcsét. Toyoharu Tanabe szerint az utóbbi évek kemény munkájának köszönhetik a mostani sikerüket.



„Rengeteg erőfeszítést tettünk bele, minden nap kihívást jelentettünk magunknak, miközben igyekeztünk fejlődni, most pedig a szezon utolsó körén és a Honda utolsó versenyén elértük a célunkat ebben a sportágban. Ez a sok erőfeszítés és kihívó szellem meghozta a várt eredményeket. Nem igazán találok szavakat arra, hogy kifejezzem, mit jelent ez” – idézte Tanabe szavait a RacingNews365.com

A szakember úgy gondolja sajnálatos, hogy csak az egyéni pontverseny sikerének örülhetnek, ugyanakkor ez nem vette el a büszkeségüket.

„Sajnos lemaradtunk a konstruktőri címről, de így is boldogok vagyunk, hogy Max révén megnyertük az egyénit. Az elmúlt hét év összes hullámvölgye és küzdelme végül kifizetődött, ezen idő alatt a Honda kutatási és fejlesztési csapat, valamint a gyár más részlegeinek mérnökei és szerelői soha nem adták fel, folytatták a munkát, rengeteg áttörést értek el, minden nap keményen dolgoztak. Ennek a gyümölcsét Abu Dhabiban láthattuk” – zárta gondolatait a technikai vezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: