DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ecclestone szerint a Mercedes taktikája a megfélemlítés

Max Verstappent szabályosan zaklatja Lewis Hamilton és a Mercedes ebben a szezonban, annak dacára, hogy ő még csak egy gyerek a hétszeres világbajnokhoz képest – állítja Bernie Ecclestone.

A két bajnoki rivális elképesztően kiélezett harcot vívott az idei szezonban, melynek következményeként egyenlő pontszámmal várják a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat. Bernie Ecclestone szerint a Mercedes pszichológiai játszmáinak nyomása jelentős hatással lesz a bajnoki címre, főként a 24 éves Max Verstappen szempontjából. Az F1 korábbi tulajdonosa és nagyfőnöke úgy véli, sem Toto Wolff, sem Lewis Hamilton nem játszik tisztességesen az idei bajnokságban. 

Verstappen júliusban még 32 pontos előnnyel állt Hamilton előtt, ám a szezon második felében a Mercedes lendülete visszatért, brit pilótájuk pedig épp úgy vezet, mint aki a rekordszámú nyolc világbajnoki cím megszerzéséért harcol. Apró momentumok és egy kicsit a véletlenek összjátéka is, hogy az utolsó versenyhétvége előtt pontegyenlőség áll fenn a riválisok között. Erre utoljára 1974-ben volt példa, akkor Emerson Fittipaldi és Clay Regazzoni folytatott csatát a világbajnoki címért.

Fittipaldi akkor a negyedik helyen futott be, és mivel Regazzoni jóval mögötte végzett, hazavihette a győzelmet jelentő trófeát. Az idei vb-aspiránsok viszont feltehetőleg a dobogó legfelső fokáért fognak küzdeni egészen a végletekig, így egy valamivel biztosan nem számolhatunk, mégpedig a könnyű és unalmas versennyel. 

„Max még csak egy gyerek Lewishoz képest és a legrosszabb az, hogy a brit mögött hatalmas reklámkampány áll” – nyilatkozta Ecclestone az AFP-nek. „Ők folyton próbálják lenyomni Maxot, amihez a versenyigazgatók is asszisztálnak, mert Toto erre kéri őket. Maxnak így nem csupán a versennyel kell törődnie, hanem még a folyamatos pszichológiai hadviselés is ott van a nyakában. Megfélemlítik őt, zaklatják és egyáltalán nem játszanak sportszerűen” – állítja a volt F1-főnök.



Ez egy pszichológiai játszma, márpedig Ecclestone szerint, ha játszmáról van szó, Hamilton az erősebb. „Max jó ideje az F1-ben versenyez, de nem töltött annyi időt az utcákon, mint Lewis. Mögötte áll egy hosszú pályafutás és a tudat, hogy rendre nyeri a versenyeket a Mercedessel, sokkal erősebb karakterré tette” – fejtette ki. „Max számára ez F1-es pályafutása első olyan autója, amely versenyképes és rendszeresen futamgyőzelmeket szerezhet vele.”

Ecclestone abban bízik, hogy a vasárnapi szezonzáró jobb lesz a múlt hétvéginél. Véleménye szerint az győz majd, aki a szerencsésebb lesz. „Ez jót tesz a sportnak. Azt hiszem, az emberek az elmúlt években pontosan tudták, ki fog nyerni, de ez egy hihetetlen év volt. Jó volt idén végre valami mást látni. Nincs semmi baj Lewisszal, kihozta magából a legjobbat, de sok segítsége volt” – vélekedett az ex-tulajdonos, majd leszögezte, még ha el is nyeri nyolcadik világbajnoki címét, az sem fogja megváltoztatni nézeteit arról, ki minden idők legjobb versenyzője.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy Alain Prost a legjobb. Egyedül vezette az autót, segítség nélkül. Mindenre vigyáznia kellett egy-egy verseny alatt, és mindig volt egy versenyző a másik csapat autójában, aki nagyon hozzáértő volt. Ma, a modern korban a pilóták gyakorlatilag csak robotok. Mindannyian sok segítséget kapnak. Számomra a srácnak az autóban, amikor kialszik a lámpa, egyedül kell lennie. Ehelyett a bokszutcából vagy egy bázisról mondják meg nekik, mit tegyenek” – fejtette ki álláspontját Ecclestone. 

Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy Hamilton továbbra is előkelő helyen szerepeljen a mindenkori bajnokok listáján. Úgy véli, ha idén nem nyeri meg a bajnokságot, akkor is minden bizonnyal benne lesz az első ötben. „Még mindig rendkívül tehetségesnek tartom, nagyon ravasz pilóta. Ha az üzlet felé fordul, ugyanilyen ravasz lesz.”

Hogy ki mennyire lesz kellően ravasz ahhoz, hogy megszerezze a 2021-es világbajnoki címet, vasárnap kiderül a mindent eldöntő Abu Dhabi Nagydíjon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: