DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel hölgyek számára rendezett versenyt

Először rendeznek F1-es versenyt Szaúd-Arábiában, Sebastian Vettel pedig egy érdekes programmal kedveskedett néhány hölgy számára. A német pilóta Race for Women néven rendezett gokartversenyt.

Szaúd-Arábia még soha nem rendezett korábban Formula-1-es nagydíjat, idén viszont ez is megváltozik. Természetesen ezen a helyszínen is több program kíséri a versenyhétvégét, csütörtökön ezek egyike volt a Sebastian Vettel által életre hívott gokartverseny, melyet helyi hölgyek számára rendeztek meg.

Az országban 2017-ben jött egy gyökeres változás a közúti közlekedést tekintve, az akkor hozott döntések értelmében 2018-től kezdve már a nők is kaphatnak jogosítványt, a négyszeres világbajnok pedig úgy érezte, tehet valami nagyszerű dolgot a szaúdi eseményeket megelőző rendezvény által. Az Aston Martin pilótája erről a dzsiddai hétvége hivatalos sajtótájékoztatóján beszélt, melyen a Formula.hu is jelen volt.

„Azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék, mivel rengeteg figyelmet fordítunk a negatív példákra, amikor bizonyos országok hiányosságairól van szó, az emberi jogok és más egyéb dolgok tekintetében is. Tényleg próbálok a pozitívumokra gondolni, így ma a Race For Women elnevezés alatt rendeztem meg a saját gokartversenyemet. Egy hét-nyolc lányból és nőből álló csoport volt a pályán, és úgy gondolom, hogy egy szép eseményt rendeztünk a számukra. Megpróbáltam átadni néhány tapasztalatomat az életben és a pályán, hogy együtt tegyünk valamit, amivel növelhetjük az önbizalmukat” – mondta.



A német versenyző úgy érzi nagyon inspirálóan hatott rá, amikor meghallgatta az érintettek történeteit.

„Szaúd-Arábiában a nők csak 2017 óta juthatnak jogosítványhoz, így néhányuknak volt, másoknak viszont nem. Páran közülük hatalmas F1-rajongók, de voltak olyanok, akiknek a mai nap előtt semmi közük nem volt az autóversenyzéshez, szóval a különböző hátterű nők jó keveréke volt ez a nagyszerű esemény. Mindenki rendkívül boldog volt, és elképesztően inspiráltak a történeteik, a hátterük, valamint a pozitív hozzáállásuk az ország változásaihoz.”

„Ha európai szemmel nézzük, még mindig sok olyan dolog van, amin javítani lehetne, vagy amivel foglalkozni kell, de az is igaz, hogy néhány dolog más lett és az emberek számára ezek óriási változást jelentenek. Nehéz számunkra, hogy egy olyan országba jövünk, ahol talán csak néhány napot töltünk, és megpróbálunk tökéletes bírák lenni, hiszen nem ismerjük teljesen a hátteret. Fontos volt számomra, hogy megismerhettem néhányat ezek közül a nők közül, ez pedig egy remek módja a hétvége indításának. A legfontosabb, hogy a pozitívumokra koncentráljunk” – tette hozzá Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: