DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exkluzív: Mi igaz a „Ross autója” legendából?

A Formula Podcast legutóbbi adásának igazán előkelő vendége volt Ross Brawn személyében. Az F1 ügyvezető igazgatója elárulta nekünk, mekkora szerepe volt a 2022-es autó megtervezésében.

Igazán illusztris vendége volt a Forula Podcast legújabb adásának, amelyben stábunk Ross Brawnnal, az F1 ügyvezető igazgatójával beszélgetett az idei szezonról, a múltról és a jövőről egyaránt. A 2009-es Brawn sikersztori után joggal merült fel bennünk a kérdés, mégis mennyire Ross Brawn keze munkája a 2022-es autó.

„Ha őszinte akarok lenni, nekem nagyon kevés tennivalóm volt az autó tényleges megtervezésével. Időről időre felülvizsgáltam a terveket, de szerintem elsősorban Pat Symonds az, akit a fő alkotónak lehet tekinteni, az aero-vezetőnkkel, Jason Sommerville-lel együtt. Ők voltak az új autói legfőbb tervezői.”



„Olykor megmutatták nekem, hogy állnak, én magam pedig véleményeztem azt és elmondtam, hogy mit gondolok, mindenekelőtt azért, mert számomra nagy jelentőséggel bír, hogy az autó jól nézzen ki. Szerintem ez roppant fontos, ha azt akarjuk, hogy az emberek izgalmasnak találják az autót. Azt tényleg kijelenthetjük, hogy én kezdeményeztem ennek az autónak a megtervezését, miután felismertem, hogy mi a probléma a jelenlegi autókkal: nagyon nehéz követni a másikat. Erre egyébként remek példát láthattunk idén Austinban is, ahol Lewis megközelítette Maxot, egy másodpercen belülre került, de hiába üldözte, nem tudta megtámadni” – árulta el ezt a „titkot” a Formula Podcastben Brawn.

„Hiszek benne, hogy a jövő évi autókkal már le lehet dolgozni a hátrányt és ennek köszönhetően a versenyzésnek is izgalmasabbnak kell lennie. Semmi kétség, amikor megváltoztatod a szabályokat, fennáll annak a veszélye, hogy egyik vagy másik csapat hatékonyabban értelmezi a regulákat és egy időre előnybe kerülnek. Ez most is megtörténhet, úgy gondolom azonban, hogy az erőviszonyok ezúttal rövid időn belül kiegyenlítődnek majd, és szerintem a jövőre nézve sokkal jobbak lesznek a versenyzés alapjai!”

 

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol garantált a jó közösség és két futam között sem hagyunk benneteket unatkozni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: