DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem érti a Mercedes, mitől volt ilyen gyors Hamilton

Sejtették, hogy jók lehetnek Katarban is, de a címvédő istálló vezető pályamérnöke szerint egyetlen szimulációjuk alapján sem tudják megmagyarázni, miért volt ennyivel Verstappen előtt a brit.

A pole-pozícióból indulva magabiztos győzelmet aratott a Formula-1-es Katari Nagydíjon, aki így nyolcpontosra csökkentette lemaradását Max Verstappennel szemben a világbajnoki összetettben. Az utóbbi két futamon egyértelműen a britnél és a Mercedesnél volt a tempóelőny, Andrew Shovlin, az istálló vezető pályamérnöke azonban arra nem igazán tudott magyarázatot adni, minek volt köszönhető, hogy ilyen fölényben voltak a Red Bull-os ellenféllel szemben:

hamilton-mercedes-katar-2021



„Azt gondoltuk, hogy jók lehetünk itt, de az utolsó három pálya közül talán emiatt aggódtunk a legjobban” – fogalmazott a szakember a The Race szaklapnak. „Szombat délelőttől kezdve viszont úgy tűnt, Lewis mindent az irányítása alatt tart. Nagyon nehéz megjósolni, hogy a különbség egy vagy két tized lesz-e, ami már így is elég komolynak mondható előny.”

„Nem is gondoltunk arra, hogy akkora lehet az előnyünk, mint amekkora volt, de minden összeállt az utolsó etapon. Az 1-es kanyar jól sikerült, s azt mondta, utána már csak vitte az áramlat. Nagyon elkapta a fonalat pillanatnyilag. Lefuttathatjuk az összes szimulációnkat, de semmi sem magyarázza, miért volt ennyivel Max előtt. Alapvetően ez azon múlt, hogy mélyre ásott, és azt tette, amit tennie kellett.”

A Katarban látottak önbizalommal töltik el a Mercedest a hátralévő két nagydíjra Shovlin szerint: „Szoros lesz, de olyan autónk van, amely alkalmas a feladatra, s ez óriási bátorítást jelent számunkra. Valószínűleg mindkét futamot meg kell nyernünk, de jó okunk van azt feltételezni, hogy itteni jó formánkat a következő két versenyre is át tudjuk ültetni. Nagy hajtás lesz innentől a végéig, de várjuk a harcot és alig várjuk, hogy újra pályára guruljunk Szaúd-Arábiában” – mondta el a mérnök. Hamiltonék esélyeit az is növeli, hogy Dzsiddában már újra a brazíliai „rakéta” motor lesz a hétszeres világbajnok autójában.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: