DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alpine: Néhány kanyaron múlt Alonso dobogója

Marcin Budkowski, a csapat F1-es ügyvezetője szerint stresszesek voltak a Katari Nagydíj utolsó körei, de abban biztosak voltak, hogy nem vállaltak biztonsági kockázatot a spanyol taktikájával.

Komoly kihívást jelentett az abroncsok számára a Formula-1-es naptárban most debütáló katari pálya, ennek ellenére viszonylag sokan megpróbálkoztak az egykiállásos stratégiával a vasárnapi futamon. Köztük volt Fernando Alonso is, aki kétségkívül a legnagyobbat nyerte ezzel a taktikával, hiszen hét év után dobogóra állhatott, megőrizve valamennyit a kétszer gumit cserélő Sergio Perezzel szembeni előnyéből.

alonso-katar-alpine-p3-2021



Marcin Budkowski, az Alpine F1-es ügyvezetője azonban nem tagadta, hogy volt bennük félsz a verseny hajrájában, látva a hosszú etapok során kapott defekteket, amelyek Valtteri Bottasnál, Lando Norrisnál, George Russellnél és Nicholas Latifinél jelentkeztek:

„Mindenki nagyon keményen dolgozott, hogy a gumik kibírják az utolsó körökig, szóval igen, stresszes volt” – idézi szavait a Motorsport.com szakoldal. „Tudtuk, hogy ha kiállunk, akkor nem érünk el semmit. Elég korán elkezdtük elmenedzselni a gumikat, de azt is tudtuk, hogy a rázókövek elkerülése lehet a kulcs, így erre is utasították a pilótáinkat. Az utolsó körben láttam, hogy az összes szerelőnk ugrál, én meg úgy voltam vele, hogy ’ne, ne, ne, van még néhány kanyar…’. Egyszerűen azért… néhány kanyaron múlt, hogy meg tudjuk-e csinálni vagy sem.”

Budkowski hozzátette: nem biztonsági szempontból voltak aggodalmaik az egykiállásos taktika miatt – azt is elmondta, miért nem féltek egy nagyobb balesettől: „Nem voltak biztonsági aggályaink. Ha defektet kap az első gumi, akkor csak az autó eleje úszik el és kicsúszol. A hátsó gumival már más a helyzet, mert ott kiforoghatsz és leszaladhatsz a pályáról. Biztosak voltunk benne, hogy senkit sem sodortunk veszélybe, de nyilván kockáztattuk a versenyünket és a pontjainkat.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: