DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egymillió szimuláció segítette hozzá Hamiltont a győzelemhez

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke elárulta, számos verseny előtti tervezés és felkészülés előzte meg Lewis Hamilton szenzációs győzelmét Brazíliában. A Mercedes felfedte, milyen elképesztő munka zajlott a színfalak mögött.

A hétszeres világbajnok a rajtrács tizedik helyéről vágott neki a vasárnapi futamnak, motorbüntetése és időmérős kizárása terhével. Azt azonban az első pillanattól fogva látni lehetett, hogy Hamilton nem csupán a dobogóért, de a futamgyőzelemért versenyez. Egészen irreális ütemben hámozta át magát a mezőny nagy részén, majd némi szerencsével megfűszerezve, idejében riválisa, Max Verstappen mögé került. A két bajnokesélyes ismét egymásnak feszült, de ezúttal sérülés és kiesés nélkül megúszták az incidenst. 

Hamilton nem sokkal ezután megelőzte a hollandot, a kockás zászló pedig ebben a felállásban intette le őket. A brit 7 pontot hozott riválisán ezen a hétvégén, jelenleg 14 ponttal áll mögötte a tabellán. 

Hogy ehhez az elképesztő szárnyaláshoz mi segítette hozzá a Mercedest, arról Andrew Shovlin beszélt a RacingNews365-nek. Mint elmondta, körülbelül egymillió szimulációt végeztek el annak érdekében, hogy esélyük legyen a győzelemre.



Bár a büntetéssel nem voltak kibékülve, bizakodva vágtak neki a versenynek. „Nem voltunk különösebben elégedettek a hátsó szárnyra vonatkozó döntéssel, de feltettük magunknak a kérdést, hogy ‟Biztosan harcoljunk ez ellen? Úgy döntünk, hogy megpróbálunk fellebbezni? Fellebbezéssel akarunk versenyezni?” – idézte fel.

„Végül nem tettük. A pénteki eredményeink alapján nyilvánvaló volt, hogy jó az autónk és sok lehetőségünk lesz arra, hogy helyrehozzuk. Ez egy viszonylag rövid beszélgetés volt, ahol úgy döntöttünk, folytatjuk, megpróbáljuk vállalni a büntetést és megnézzük, mit tehetünk a hatás minimalizálása érdekében” – fejtette ki Shovlin, majd hozzátette: Hamilton sprintkvalifikációs teljesítménye sok reményt adott a Mercedesnek arra, hogy a büntetések ellenére is meg tudják nyerni a futamot.

„Ami igazán megerősítette a reményeinket a dobogóra és a lehetséges győzelemre, a sprintes teljesítmény volt, az alapján ugyanis azt a következtetést vontuk le, hogy Lewis gyakorlatilag bárkit megtámadhat” – mondta. „Láttuk, hogy jelentős tempóelőnyünk van, és ami a legfontosabb volt, hogy közel tudjunk kerülni, jól csináljuk meg a 12-es kanyart és jó legyen a tapadásunk. Ezek voltak a hozzávalók az előzésekhez.”

A Mercedes számára az egyetlen bizonytalan tényező az volt, hogy a szombati 30 fokos pályán, a hűvös körülmények között zajló sprinten mutatott tempó vajon a vasárnapi 50 fokos pályán is meglesz-e. „Reménykedtünk, de nem tudhattuk, hogy így lesz-e. Biztató volt, amikor láttuk, hogy erősek vagyunk a verseny napján” – foglalta össze gondolatait Shovlin.

A Mercedes mindkét autójával felállhatott a dobogóra Sao Paulóban, ezzel pedig újra egy kicsivel magabiztosabban vezetik a konstruktőri bajnokságot, előnyüket 1 pontról ugyanis 11-re növelték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: