DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Döntő bizonyíték hiányozhatott a vizsgálatnál

Michael Masi versenyigazgató elárulta: nem állt rendelkezésükre Verstappen előrefelé néző kamerájának képe, így annak hiányában döntöttek úgy, hogy nem szükséges vizsgálni a Hamilton-incidenst.

A Formula-1-es Sao Pauló-i Nagydíjon ismét közel került ahhoz a két világbajnoki aspiráns, hogy összeütközött. A második bokszkiállások után Lewis Hamilton a 4-es kanyar felé menet kívülről támadta Max Verstappent, aki csak úgy tudott a brit előtt maradni, hogy mindketten a bukótérbe szaladtak. A felügyelők jegyezték az incidenst, de végül nem tartották szükségét vizsgálatnak, amit Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője nevetségesnek nevezett.

verstappen-hamilton-brazil-redbull-2



A futam után Michael Masi versenyigazgató elárulta: nemcsak a közvetítésben nem láthattuk Verstappen autójának előrefelé néző kameraképét, hanem a stewardok sem tudták azt visszanézni, így anélkül kellett ítéletet hozniuk. „Nem kaptuk még meg, de elkértük. Alapvetően csak azokhoz a kameraképekhez volt hozzáférésünk a héten, amelyek a közvetítésbe is bekerültek” – fogalmazott Masi.

A versenyigazgató nem tagadta, hogy az ominózus kamerakép akár döntő jelentőségű bizonyítékkal szolgálhatott volna: „Abszolút megtörténhet, teljes mértékben. De nem volt hozzáférésünk. Természetesen letöltjük, s amint ez megtörténik és a kereskedelmi jogok birtokosa a rendelkezésünkre bocsátja, meg fogjuk nézni. Az előrenéző, a 360 fokos és minden más, élőben nem hozzáférhető kameranézetet le fogunk tölteni és a verseny után megnézzük.”

Masi szerint ugyanakkor nem volt következetlen a korábbi incidensekhez képest, hogy ezúttal elmaradt a vizsgálódás és így a büntetés, ugyanis a legtöbbször a „hagyjuk őket versenyezni” elvet hagyják érvényesülni, amelyre a Red Bull sportigazgatója a vele folytatott, a közvetítésbe is bejátszott beszélgetésben is utalt. Azt azonban a versenyigazgató hozzátette: a leszorításgyanús incidens nem volt messze attól, hogy Verstappen fekete-fehér zászlós figyelmeztetést kapjon érte – ahogy azt később az egyenesben való cikázásáért meg is kapta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: