DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Horner: A második hely volt a legjobb, amit remélhettünk

Christian Horner szerint Lewis Hamilton kvalifikáción mutatott jelentős tempóelőnye bizonyítja, mekkora különbséget jelent egy új motor. A Red Bull csapatfőnöke azonban úgy véli, nincs okuk pánikolni.

Horner számára teljesen egyértelmű, miért döntött úgy a Mercedes, hogy motort cserélnek Hamilton autójában ezen a hétvégén, vállalva azt, hogy a brit öt rajthelyes büntetéssel vág neki a vasárnapi futamnak. A hivatalos magyarázat szerint az éllovas Mercedes azért vállalta be a cserét Brazíliában, mert a hétszeres világbajnok előző motorja gyengülni kezdett és nem akarták kockáztatni a szezon hátralévő részét. 

Az új motorral Hamilton már az első szabadedzésen is szárnyalt, de a kvalifikáción sem veszített lendületéből. Mindkétszer az élen zárt, utóbbin ráadásul négy tizeddel verte riválisát, Max Verstappent. Mivel büntetése a vasárnapi futamra vonatkozik, szombaton a holland elől indulhat majd a sprintkvalifikáción.

Az időmérőt követően Hornert arról kérdezték, szerinte mekkora különbséget jelent a friss motor Hamilton köridejében. „Ezt nehéz megállapítani, de úgy tűnik, a relatív sebesség Valtterihez képest... néhány tized” – nyilatkozta a Sky Sports F1-nek a csapatfőnök. „Nyilvánvalóan ezért döntöttek úgy, hogy itt cserélnek motort. Minden esetre, holnap egy sprintkvalifikáció vár ránk, ami fontos a vasárnapi verseny miatt” – tette hozzá Horner, ezzel egyértelműsítve, hogy különösebben nem keresik a pénteki teljesítménykülönbség okait, inkább a versenyre koncentrálnak.



Mint elmondta, az már péntek reggeltől kezdve látszott, hogy Hamilton nagyon-nagyon erős. Horner úgy véli, a friss motor extrán pumpálja számára a lóerőt. „Szerintem a második hely volt a legjobb, amit remélhettünk, azaz hogy ott legyünk az első sorban. Tehát igazából rendben vagyunk” – hangsúlyozta. 

Ami a szombatot illeti, mivel Verstappen a második helyről vág neki a sprintkvalifikációnak, megengedheti magának, hogy végig csak kövesse Hamiltont és tartsa a pozícióját, hiszen azzal, hogy riválisa mögött végez, automatikusan a pole-pozícióba kerül vasárnap a brit öt rajthelyes büntetése miatt. Horner azonban úgy véli, Verstappen nem a biztonsági játékra megy majd rá, mivel feltehetőleg sokkal versenyképesebb lesz az autójuk hosszabb távon.

„Ő egy autóversenyző, így ha a rajtnál megszerezheti a vezetést, akkor nem fog habozni – jelentette ki a csapatfőnök, aki bár tudja, hogy elég a második helyet megszerezniük a vasárnapi pole-hoz, tisztában van vele, milyen fából faragták versenyzőjét.

Bár minden jel arra mutat, hogy Verstappen hátsó szárnyával ismét gond volt az időmérő ideje alatt, mindent összevetve, a Red Bull csapatfőnöke bizakodó. „Van egy jó autónk, a hétvégére pedig még melegebb időt jósolnak. Más körülmények között zajlik majd mindkét verseny, de a gumikezelésnek biztosan kulcsszerepe lesz! Bármi megtörténhet, de valójában úgy gondolom, nincs okunk az aggodalomra” – szögezte le a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: