DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Dupla váltógond és rajtbüntetés Russellnél

Az F1-es Mexikóvárosi Nagydíj péntekjén két váltója is meghibásodott a Williams pilótájának, akit így hátrasorolnak a vasárnapi rajtrácson. A brit ennek ellenére optimista az esélyeiket illetően.

Rövidre sikerült George Russell második mexikói szabadedzése, miután a brit autójával váltógondok adódtak. Mint később kiderült, az már nem az első volt a nap során: az első tréning után a pénteki gyakorlásokon használt váltónál jelentkezett probléma, emiatt beszerelték neki a versenyre szántat – ez viszont azt is jelenti, hogy mivel azt is cserélni kell, a fiatal britre öthelyes rajtbüntetés vár vasárnap. Russell azonban így sem búslakodik:

russell-williams-mexiko-day1



„Szokatlan módon számos váltóproblémával szembesültünk ma, emiatt pedig új váltóra van szükségünk, ami rajthelybüntetést fog eredményezni” – idézi a pilótát a Motorsport.com szakoldal. „Nem ideális, de vasárnap osztják a pontokat. Ugyanakkor az első edzés erősen alakult számunkra. Jónak érződött az autó, jó ritmust találtam és erős versenytempót mutattunk. Márpedig az kritikus lesz, mivel a magaslati helyszín miatt nagyon nehéz a motor és a fékek hűtése. Ha ezen úrrá leszünk, akkor úgy vélem, jó előjelekkel várhatjuk a futamot.”

Dave Robson, a Williams autóteljesítményért felelős vezetője elmondta: két különböző hiba jelentkezett Russell váltóinál. „Hibát észleltünk George váltóján az FP1 végén, ezért a versenyre szánt váltó beszerelése mellett döntöttünk. Sajnos azonban annál egy más jellegű hiba jelentkezett a második edzés első kifutásán. Nicholas [Latifi] autójának körszámát is visszafogtuk, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy mi a probléma és nem jelentkezhet nála is. George most új váltót fog kapni, amiért rajtbüntetés jár neki vasárnapra. Frusztráló, de legalább ma jött elő a gond, nem a vasárnapi versenyen.”

Robson amúgy ugyancsak optimista Russell vasárnapi esélyeit illetően, mivel ugyan értékes időt veszítettek a problémák miatt, az autó a várakozások szerint viselkedik a mexikóvárosi pályán. Nem Russell egyébként az egyetlen, akinek váltógondja volt: Daniel Ricciardo is hasonlóval szembesült. Ahogy nem is a williamses az egyedüli, aki rajthelybüntetést kap, hiszen Lance Stroll és Yuki Tsunoda autójában is több erőforrás-komponenst kicseréltek, így mindketten mennek a rajtrács végére vasárnap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: