DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Jövőre már nem maradhatnak így az austini hepehupák”

A MotoGP után a Formula-1 versenyzői is panaszkodtak az austini pálya állapotára, leginkább a veszélyes huplik miatt. Esteban Ocon elismerte, rossz hatással volt az autókra.

Azt ugyan még nem tudni, mi okozta Pierre Gasly felfüggesztésének meghibásodását az USA Nagydíján múlt vasárnap, de könnyen elképzelhető, hogy ennek hátterében is a sokat kritizált első szektoros, hatalmas hepehupák álltak. De nem csak neki okozott gondot a pálya állapota, a motorosok után az autóversenyzők sem zárták szívükbe a helyszínt.

Az időmérőn Max Verstappen hátsó szárnyán fedezett fel repedést a Red Bull, míg az Alpine mindkét pilótája a futamot volt kénytelen feladni. „Nagyon határeset, hogy az ilyen pályaminőség elfogadható-e a modern Formula-1-ben. Az autó megbízhatóságának határát feszegeti. Ha kicsit is tovább romlana a helyzet, úgy vélem, a versenyautók komoly meghibásodásokkal szembesülnének” – idézi Esteban Ocont az Autosport szaklap.

A tempó növelésénél hatalmas ütéseket kapott a padlólemez és a felfüggesztés


„Ha lassabb kört teljesítünk, semmi különösebb gond, de ha fokozzuk a tempót és gyorsítunk, hatalmas ütéseket kap a padlólemez és a felfüggesztés is. A mérnökök a telemetrián már vörös jelzéseket látnak az erőhatások miatt. Nem így szeretnénk versenyezni, a jövő évre ezeket a pályahibákat tényleg ki kellene javítani rendesen.”

„Még nem tudjuk pontosan, mi ment tönkre, de valami az autó hátuljával nem stimmelt, ezért kellett kiállnom. Eleve hiányzott a nyers versenytempónk is, az első körös balesetem sem hiányzott éppen. Nem voltunk elég gyorsak, a meghibásodások pontos okát még nem tudjuk” – tette hozzá Ocon, utalva ezzel Fernando Alonsóra, aki szintén kiállni kényszerült technikai hiba miatt a verseny hajrájában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: