DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Helyzetjelentés: jó irányba tart az F1!

Remek versenynaptár, új érdeklődők, a sport iránt elkötelezett csapatok – mi kellhet még a Formula-1 boldogságához és a fényes jövőhöz? Stefano Domenicali szerint semmi.

Miután múlt hét pénteken hivatalossá vált a 2022-es versenynaptár is, a Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali rendkívül elégedetten nyilatkozott a sportról hétfőn. Az olasz az F1 hivatalos oldalán fejezte ki, mennyire derűlátó a száguldó cirkusz jövőjét illetően.

Már azt jó jelnek tekinti, mennyire rugalmasan állt össze a következő szezon menetrendje. „Jövőre egy 23 nagydíjból álló naptárat mutattunk be. A promótereknek és a csapatoknak köszönhetően március közepén kezdhetünk és november 20-án fejezzük majd be, egy hónappal karácsony előtt. Nagyon szeretnénk a megfelelő ritmust tartani a naptárban, miközben meg szeretnénk őrizni a három hetes nyári szünetet, és a személyzetnek is elég pihenőt szeretnénk biztosítani a szezon végén.” A naptár nem váltott ki teljes elégedettséget a paddockon belül, de Domenicali nem erre koncentrál.

Arra annál inkább, hogy bővül, terjeszkedik a sport, ami a fennmaradását szolgálja. „Jövőre egy új tapasztalatként érkezik Miami, két új helyszín, Katar és Szaúd-Arábia idei csatlakozása után. Az, hogy hat hónapon belül három új esemény is lesz, a sport erős helyzetét mutatja. Ami a 2022 utáni időszakot illeti, sok remek hírrel szolgálhatok hamarosan, de nem szeretném lelőni a poént. Jó irányba haladunk, és elértünk arra a pontra, amikor az F1 dönthet, merre tovább. Rengetegen kérvényezik, hogy nagydíjat rendezhessenek. Ez bizonyítja, hogy vonzóak vagyunk, és egyre több és több kormány látja a fejlődési lehetőséget bennünk a gazdasága és a közössége számára. Izgalmas idők jönnek.”



A Ferrari egykori főnöke azt is örömmel figyeli, hogyan köteleződnek el a jelenlegi résztvevők a száguldó cirkusz iránt. „Küzdelmes időket élünk, de a Formula-1 szerencsés helyzetben van, mert vonzó a beruházások számára. Az Aston Martin egy hihetetlen márka, egy eredeti vállalat, amiben ott az F1 DNS-e. Az, hogy egy ilyen cég ennyi pénzt fektet az F1-be, azt jelenti, hogy Lawrence Stroll hisz a projektünkben” – említette a mezőny egyik legambiciózusabb csapatát. Úgy gondolja, egyáltalán nem irreális a kanadainak az az elvárása, hogy az istálló öt éven belül világbajnok legyen.

De mások is egyre stabilabbak. „Láttuk, hogy a Red Bull már a saját motorját fogja építeni, nagy beruházással az Egyesült Királyságban. Az egy újabb jel a hosszútávú hűségre a bajnokságban. Hálás vagyok azért, amit tettek az F1-ért, és amit tenni fognak. A Williams is előrehalad az új tulajdonossal, a Doriltonnal, megerősítve a csapat jövőjét. Úgy halljuk, sokan érdeklődnek F1-es csapat vásárlása iránt, ez pedig azt jelzi, hogy az F1 mint üzlet egészséges, és a döntések, amiket hoztunk, hogy fenntarthatóbbak leszünk, a megfelelő stratégiai irány. Kihívás elé állítjuk a rendszert azzal, hogy az autók könnyebbek legyenek, követni tudják egymást és jó legyen a hangjuk. De efelé akarunk menni, erre van szükségünk a jövőben” – tekintett előre Domenicali, aki a sprintekkel és a bajnoki csatával kapcsolatban is hasonlóan optimista.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: