DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Majdnem a bokszutcába csúszott – de miért úszta meg Perez?

Néhányan megint nem távoztak büntetés nélkül az újabb versenyhétvégéről, voltak megmozdulások, amiket viszont nem is találtak említésre méltónak. Masi ezúttal a Hamilton-Perez lökdösődést magyarázza.

Már a Török Nagydíj csütörtöki médianapján megkapták a figyelmet az FIA versenybírái, akiket Fernando Alonso részrehajlással vádolt (ami természetesen szerintük valótlanság). Pénteken és szombaton aztán még csak a köridőket törölték a pályahatárok be nem tartása miatt (illetve épp Alonsót vizsgálták más miatt is), vasárnap azonban dolgoztak „rendesen” is.

Alonso meg is kapta aztán a büntetését – öt másodpercet – Mick Schumacher arrébb taszajtása miatt, de például Pierre Gaslyra is kirótták ugyanezt, neki pedig épp Alonso kiforgatásáért. Több más eset felett – mint például Carlos Sainz és Sebastian Vettel összeérése vagy Lewis Hamilton és Sergio Perez csatája – elsiklottak. Alonso csütörtökön felvetette, hogy ha valaki legközelebb átlépi a bokszutcát jelző fehér vonalat, nézzék meg, milyen nemzetiségű, és milyen szankciót kap. Nos, ez – a vonalátlépés – ha úgy vesszük, megtörtént, valóban büntetés nélkül. Viszont az illető mexikói, nem brit (bár brittel csatázott).

Hamilton, miközben megpróbálta átverekedni magát Perezen, egy könnyed mozdulattal majdnem a bokszutcába lökte őt, a Red Bull pilótájának nem is sikerült szabályosan bevenni azt a kanyart. Az esetet még csak nem is jegyezték, a versenyigazgató, Michael Masi pedig magyarázatot adott arra, miért nem. Amikor ilyesmi történik, arra a bokszkiállás megszakításaként hivatkoznak, az ausztrál szerint azonban itt erről szó sem volt.

„Vetettem rá egy pillantást, de ahogy a szabályzat is kimondja, csak akkor kell a bója bal oldalára húzódnod, ha a bokszutcába szeretnél hajtani. Itt nem ez volt a helyzet. Nagyszerű, kemény versenyzés volt kettejük között. Ami vicces, hogy egyik csapat sem emelt panaszt, sem a Mercedes, sem a Red Bull. Remek csata, csak így tovább!” – indokolt Masi.

A versenyigazgató gyorsan tisztázta azt is, nem azért nem hallottak elégedetlenkedést, mert nem figyeltek volna a két csapatra, akik az utóbbi időben előszeretettel keresik őket mindenféle csatornán. „Nem hallgatjuk minden versenyző rádióját, de mint azt mindenki tudja, ha a csapatok szeretnének kivizsgáltatni valamit, akkor gyorsan izzanak a vonalak” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: