DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brundle szerint Hamilton hibázott

A Sky Sports szakértőjeként dolgozó korábbi Formula-1-es pilóta, Martin Brundle úgy véli, Hamilton hibázott, amikor megpróbálta felülbírálni a Mercedest a Török Nagydíj utolsó szakaszában.

Esteban Ocon kerékcsere nélkül, mások kényszerű kiállással, néhányan vitatott stratégiával zárták a vasárnapi futamot. A Mercedes döntése, miszerint nyolc körrel a verseny vége előtt lecserélték az intereket Lewis Hamilton autóján, sokakat meglepett és azóta is beszédtéma, hogy vajon jól döntöttek-e.

A hétszeres világbajnok a harmadik helyen autózott, amikor a csapat kihívta őt a bokszba, ám Hamilton úgy ítélte meg, jobb, ha kint marad. Néhány körrel később mégis kiállt újabb interekért, majd az ötödik helyre érkezett vissza, és ott is intette le a kockás zászló. Akkor rádión keresztül kritizálta a döntést, majd később tagadta, hogy dühös lenne a csapatra.

Brundle szerint Hamiltonnak eleve nem kellett volna megkérdőjelezni a csapat első döntését. „Úgy gondolom, Lewis hibát követett el” – mondta a Sky Sports News-nak. „Láttuk már hasonló helyzetben, például tavaly Törökországban, amikor felülbírálta a csapatot és dicsőséges győzelmet aratott. Tegnap azonban a Mercedesnek csupán annyit kellett volna tennie, hogy a Red Bullhoz hasonlóan megpróbálja minimalizálni a rajtbüntetés miatti hátrányt. Ehelyett Lewis nehéz helyzetbe hozta a csapatot, és már csak egy igen bizonytalan és nem túl optimális kiállást sikerült lebonyolítaniuk.”



Hamilton a verseny után azt nyilatkozta, hogy a megérzésére a hallgatott, amikor úgy döntött, kint marad. Brundle ugyanakkor úgy véli, a hétszeres világbajnoknak tiszteletben kellett volna tartania, hogy a csapat rengeteg információval rendelkezett, továbbá figyelemmel követték a versenyt és az összes többi autót. Ezek alapján hívták ki a bokszba.

Ha a brit nem állt volna ki újabb abroncsokért, azzal kellett volna szembenéznie, mint Esteban Oconnak, aki ugyanazon a szett gumin fejezte be a versenyt, amellyel rajthoz állt. Bár neki sikerült, később azt nyilatkozta, nagyjából egy kör kellett volna még, hogy defektet kapjon. A kockázat óriási volt a verseny végén, hiszen a francia egyik gumiján egy hatalmas lyuk keletkezett. Brundle ezt mérlegelve valószínűtlennek tartja, hogy Hamilton gumijai túlélhették volna a hátralévő néhány kört. „Ha megnézzük Esteban abroncsait, egyértelműen látszik, hogy a végletekig el voltak kopva. Ebből kifolyólag is azt diktálja a józan ész, hogy valószínűleg nem sikerült volna Lewisnak végigmennie, mégis úgy érezte, ezt akarja.”

Bár Hamilton csupán három hellyel végzett riválisa, Max Verstappen mögött, a köztük lévő minimális pontkülönbség miatt ez éppen elég volt ahhoz, hogy a holland visszavegye a vezetést a bajnokságban. 

A brit jelenleg hat ponttal van lemaradva, ám Brundle szerint ez nem a világ vége. „Ez a hihetetlen szezon vagy a szerencsén, vagy a megbízhatóságon, vagy a sprinteken, vagy épp egy leggyorsabb körért járó 1 ponton fog múlni. Nagyon közel vannak egymáshoz. A Red Bull aggódhat a Mercedes hétvégén mutatott tempója miatt. Valtteri minden tekintetben kiemelkedő volt, és egészen biztosan ott lesz, hogy segítse Lewist a bajnokságban. Elképesztő befejezésnek nézünk elébe” – tette hozzá a volt F1-es.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: