DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Masi: Gaslynak járt a büntetés

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója megindokolta, miért Pierre Gaslyt okolták és sújtották büntetéssel Törökországban, a Fernando Alonsóval való összeérését követően.

A kétszeres világbajnok számára ismét balszerencsésen indult a futam; ezúttal Pierre Gasly miatt bosszankodhatott. A francia pilóta az első körben ütközött neki ellenfele első kerekének, amikor az előzni próbálta őt. Alonso megpördült, majd kicsúszott a bukótérbe, ezzel pedig megszűnt minden esélye arra, hogy pontokat szerezzen.

A rajt utáni, első körös összeéréseket a felügyelők általában versenybalesetként könyvelik el, ám ez alkalommal egyértelműen Gaslyt találták bűnösnek, és egyetértettek abban, hogy büntetni kell. A fiatal francia hiába védekezett azzal, hogy Sergio Perez is mellette haladt, ezáltal szendvicsbe került, a felügyelők ezt a tényt nem vették figyelembe.

Gaslyt öt másodperces büntetéssel sújtották, amit bokszkiállása alkalmával végre is hajtott, továbbá két büntetőponttal gyarapodott. Végül a hatodik helyen zárt, közvetlenül Lewis Hamilton mögött.

gasly-isztambul-redbull



Mint az indoklásban írják, Gasly az ütközést megelőzően megpróbált mérlegelni és meghozni a helyes döntést annak érdekében, hogy sem a belső íven autózó Perezzel, sem a külsőn haladó Alonsóval ne ütközzön. A kanyar kijáratánál azonban a spanyol kissé Gasly előtt volt, összeértek, Alonso pedig megpördült. „A stewardok megállapították, hogy Gasly volt a hibás az ütközésben, mivel nem hagyott elegendő helyet a külső íven haladó Alonsónak. Fontos kiemelni továbbá, hogy a stewartok nem tekintik elkerülhetetlennek az esetet, mivel Gasly nem volt két autó közé szorítva, amikor hozzáért az Alpine-hoz.”

Masi rámutatott az év elején átbeszélt és meghozott első körös baleseteket érintő szabályzatra, mely szerint Gasly szankcionálása indokolt volt. „Az év elején, az első verseny előtt megbeszéléseket folytattunk a pilótákkal és a csapatokkal. Akkor arra jutottunk, hogy egy kicsit hátrébb kell lépnünk, és hagynunk kell versenyezni a pilótákat, ám ha bármelyikük egymagában okolható a kialakult balesetért, az automatikusan büntetést von maga után. A stewartok szerint itt most ez történt, egyértelműen Gaslyt tartottuk felelősnek. Ennek eredményeképpen született meg az öt másodperces büntetés” – hangsúlyozta a versenyigazgató.

A kérdésre, hogy a török eset összehasonlítható-e Max Verstappen és Lewis Hamilton első körös imolai összeérésével, Masi azt válaszolta: a kettő teljesen különböző. „Ha a Max és Lewis esetet nézzük, az egyike azoknak, amely teljes egészében vagy túlnyomórészt a mi szabályainknak megfelelően történt. Az értelmezés megkönnyítése érdekében fogalmazzunk úgy, hogy mindenki érdekében. Ha teljesen világos, hogy az egyik autó a felelős, nem mindkettő, vagy több, akkor egyértelmű a helyzet” – tette hozzá.

A versenyigazgató megerősítette, hogy az ütközést követően mérlegelték, Perez jelenléte szerepet játszott-e az eset kimenetelénél. „Ez egyike volt azoknak a körülményeknek, amelyek megvizsgálása miatt egy kicsit elhúzódott a döntés. Alaposabban meg kellett vizsgálnunk a történteket, és miután a felvételeken világosan látszik, hogy Sergio a belső íven haladt, de ez nem volt hatással az ütközésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy a büntetés kiszabása szükséges.”

Gasly azonban másképp gondolta. Ragaszkodott hozzá, hogy Perez jelenléte befolyásoló tényező volt az ütközésnél, mivel igyekezett távol maradni a Red Bulltól. „Valóban összeértünk, de őszintén szólva, nem volt túl sok helyem. Sergio belül autózott, Fernando pedig kívül, elég szoros volt. De igen, összeértünk” – mondta Gasly a verseny leintését követően. „Letöltöttem a büntetésem, bár nem tudom, hogy jogos volt-e vagy sem. Először meg kell néznem a felvételeket. Az tény, hogy mindkettejüket láttam. Próbáltam úgy helyezkedni, ahogy tudtam. Általában nem sül ki jó abból, ha ennyi autó van egy helyen. Hirtelen nem tudok felidézni ehhez hasonló helyzetet, de ez most már megtörtént, nincs mit tenni” – zárta gondolatait a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: