DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Elijesztő, megterhelő – túlzásba esne az F1 a naptárral?

Hamarosan bejelenti a Formula-1 a 2022-es versenynaptárat, néhány részletet azonban már közöltek róla. Ez pedig éppen elég volt, hogy az F1 népének vitatémájává váljon.

Az előzetes információk alapján október 15-én várhatóan megtudjuk, hogyan, mikor nézhetjük majd a Formula-1 versenyeit jövőre. A versenynaptár publikálása előtt is kaptunk azonban némi hírmorzsát, mire számíthatunk 2022-ben. Az F1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali a szezon tervezett hosszáról és a sprintek számáról már említést tett.

23 fordulóra készülhetünk, annyira, amennyit már idén is terveztek, de a koronavírus miatti korlátozások keresztülhúzták a számításokat. De még így, 22 futammal is különösen végtelennek tűnik az idény, ami dupla-tripla hétvégéket egyaránt magába foglalt, és csak december közepén ér majd véget. Egy ennyire elnyúló szezon a terhelést is jelentősen növeli, emiatt már többen is hangot adtak aggodalmuknak a paddockban (Max Verstappen egyszer úgy is fogalmazott, a válások száma kiugró lehet), és ezek az aggályok úgy tűnik, nem fognak elmúlni.

Ám például a McLarennél bíznak benne, hogy ez nem így lesz, sőt, valahogy a visszájára fog elsülni a rekordhosszúságú naptár, pozitív hatással. A csapatfőnök, Andreas Seidl először is türelemre int mindenkit, mielőtt ítélkezne a következő szezon fölött; meg kell várni, amíg letisztul a kép. „Fontos, hogy megvárjuk a hivatalos bejelentést, mert jelenleg néhány dátum nem felel meg annak az információnak, amiről mi tudunk. Nem szeretnék a naptárról túl korán beszélni, Stefano munkája, hogy közzétegye. Az álláspontunk viszont egyértelmű, tudjuk, milyennek szeretnénk látni” – nyilatkozta.



Részükről kiegyeznének kevesebb versennyel, elvégre az emberi tűrőképesség is véges. „Az ideális naptár 20 futamból állna, ebből 15 lehetne fix, és lehetőség lenne ötöt cserélgetni, évről évre, így új helyszíneket is felfedezhetünk. Az is fontos, hogy ha ezt megtervezzük, annak vállalhatónak kell lennie a kollégáink számára is, illetve fenntarthatónak a környezet szempontjából. Úgy hiszem, Stefano figyel erre, végtére is az ő munkája, az ő felelőssége. Biztos vagyok benne, hogy megtalálja az egyensúlyt. Nekünk, csapatoknak vannak kereskedelmi érdekeink, de oda kell figyelnünk az embereinkre, a sajtó munkatársaira, mindenkire, aki ennek a cirkusznak a része.”

Kollégája, Günther Steiner is hasonló véleményen van, a versenynaptár összeállításakor figyelembe kell venni a Formula-1-ben dolgozók egészségét is. Arra is emlékeztetett ugyanakkor, aki itt van, tudja, mit vállalt. „Akár tetszik, akár nem, ez a munkánk része, és nincs mindig lehetőségünk dönteni. Ha összehasonlítjuk a szórakoztatóiparban dolgozókkal, nekik folyamatosan tripla hétvégéik vannak, mert ha a turné elkezdődik, nem mennek haza; az egy hat hónapos munka."

A két csapatfőnök természetesen elsősorban a résztvevők érdekeit hangsúlyozza, a Formula-1- egykori nagyura, Bernie Ecclestone szerint azonban azokra is tekintettel kellene lenni, akikből él a száguldó cirkusz. Kötve hiszi, hogy a végeláthatatlan szezonokat a nézők tolerálnák. „Így lehet elijeszteni még a legnagyobb szurkolókat is, és megölni az érdeklődést a tévéközvetítés iránt. 18 verseny elég. Most a fölösleges stressz-szel családokat tesznek tönkre, és aláássák az egészéget” – adott hangot nemtetszésének Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: