DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Novemberi szezonzáró és hét-nyolc sprint 2022-ben

Október 15-én várható a 2022-es Formula-1-es versenynaptár megjelenése, pár részlet azonban már most ismert – Stefano Domenicali árulta el többek között, hogy az utóbbi időszak leghamarabb végződő szezonja várható.

A Formula-1 újra nekifut a 23 nagydíjból álló szezonnak: ennyi versenyt terveztek 2021-ben is, de a törlések miatt idén csak 22 fordulóra kerül sor. A szezon márciusban kezdődik, és az elmúlt évtizedben leghamarabb ér véget: november közepében. Az eddigi trend az egyre későbbre tolódó szezonzárás volt, az idei lesz egymás után a harmadik év, hogy a Formula-1 csak decemberben ér véget.

„Arra számítani lehet, hogy a versenynaptár 23 futamból fog állni. Természetesen tiszteletben tartjuk a különböző kormányok Covid-előírásait szerte a világban, de a célunk az, hogy az F1 jelzést adjon a reményre és visszaállhasson a normális kerékvágásba” – mondta a Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Dominacali a Sky Sportsnak. „Az elképzelés az, hogy a versenynaptár megfelelő ritmust kapjon. Természetesen logisztikai szempontokat is szem előtt tartunk. Egy dolgot elmondhatok, anélkül, hogy túl sok mindent elárulnék: a szezon március közepén kezdődik és november végén fejeződik be.”

A korai szezonzárással a Formula-1 a labdarúgó-világbajnoksággal való egybeesést kerüli el: a foci-vb november 21-től december 18-ig tart majd Katarban, a Közel-Keleten, abban a régióban, ahol az F1 utolsó helyszíneire szokott sor kerülni ebben az időszakban.



Egy másik kérdéses pont a sprintkvalifikációra vonatkozik: a formátumot idén három helyszínen alkalmazzák, Silverstone és Monza után Interlagosban, jövőre azonban Dominicali ígérete alapján növekedni fog számuk – korábban elhangzott, hogy a sprint önálló futammá válhat kvalifikáció helyett.

„Az év elején elmondtuk, hogy idén három teszt lesz, hogy bizonyítást nyerjen, valóban ez a megfelelő terv a jövőre nézve. A hozzánk eljutó vélemények döntő többsége rendkívül pozitív volt. A promóterek is nagyon elégedettek amiatt, hogy jött valami újdonság, és a fontossá vált a péntek és szombat is.”

„Ilyen pozitív visszajelzést kaptunk, ezért jövő évre nagy tervünk van, tekintetbe véve azok érveit is, akik nem kedvelik ezt a formátumot. De összességében óriási sikerről beszélhetünk. Azt elmondhatom, hogy nem lesz mindenhol sprintkvalifikációs formátum. A versenyek nagyjából egyharmadán akarjuk megtartani, bizonyos mértékben más jutalmazással és pontokkal, kifejezett pályákon” – magyarázta Domenicali.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: