DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Hamilton megmutatta, türelmes is tud lenni”

A kétszeres világbajnok, Mika Hakkinen szerint Lewis Hamilton minden gyorsasága, tehetsége és türelme kellett a 100. futamgyőzelemhez. A finn megsüvegelte Verstappenék bátor húzását, ami kifizetődött a második hellyel.

A kivárás bejött Lewis Hamilton számára az Orosz Nagydíjon. A brit a futam rajtjánál egészen a hetedik helyig esett vissza, és a verseny első szakaszában be is ragadt a középmezőnybe. Nem bocsátkozott bele elhamarkodott megmozdulásokba, az első kiállást követően friss gumin kezdte meg a felzárkózást, és érkezett meg lépésről lépésre Lando Norrisra, akit a jól időzített köztes abroncsra váltással előzött meg, megszerezve a győzelmet.

„Lewis minden természetes gyorsaságát és tapasztalatát felhasználta, hogy lenyűgöző 100. nagydíjgyőzelmét szerezze. Óriási eredmény a hétszeres világbajnok számára” – írta Mika Hakkinen az Unibet oldalán vezetett rovatában. „Egy másik fontos kvalitást is megmutatott a versenyen: a türelmet. Ezt a képességet hosszú idő megtanulni, főleg, ha az ember bízik magában, az autójában és a csapatában.”



„Megtanulja, hogy egyszerűen a legjobb a stratégiára fókuszálva kell vezetni, és akkor a verseny a javára fordul. Ezt láttuk Szocsiban is. Nehéz időmérő és a rajtnál elvesztett három pozíció után Lewis stabilan zárkózott fel. Egyenként levadászott minden célt, és higgadtan dolgozta fel magát Landóig. Rájött, hogy száraz körülmények között nehéz Lando McLarenjét megelőzni, ezért mikor az eső megérkezett, egyértelművé vált számára, hogy ezt a lehetőséget meg kell ragadni. Nagyon fontos győzelem volt ez a világbajnokság szempontjából, az első sikere júliusi, silverstone-i hazai győzelme óta. Szüksége volt rá, mivel fő riválisa, Max Verstappen a mezőny végéről indult.”

Az említett Verstappen volt a másik nagy felzárkózó Oroszországban: az utolsó, 20. rajtkockából jött fel a második helyre. Hamilton nyerő taktikája számára is sok pontot hozott a konyhára, a köztes abroncsokra váltás előtt még csak hetedik volt.

„A Red Bull döntéséhez, hogy új erőforrást adjanak Maxnak és a rajtrács végére küldjék egy olyan pályán, amely általában a Mercedesnek kedvez – ezzel semlegesítve háromhelyes rajtbüntetését ­– sok bátorság kellett, de kifizetődött. Bámulatos volt látni, hogy Max második helyen ért célba, miután sokáig úgy tűnt, elúszik a versenye, mivel beragadt az első ötön kívül. Mikor viszont megérkezett az eső, gyors és tökéletesen időzített kiállást teljesített.”

„A második hely azt jelenti, hogy hiába nyerte meg Lewis a versenyt és vette át a világbajnokság vezetését, Max csupán két ponttal van lemaradva. A bajnokság nem lehetne ennél kiegyensúlyozottabb” – értékelte Verstappen teljesítményét Hakkinen. Írásában jelentős részt szentelt egykori csapata, a McLaren versenyzőjének, Lando Norrisnak is: együttérez a győzelmet elbukó fiatal pilótával, és egyetért azzal, hogy a brit kockázatot vállalt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: