DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Hakkinen: Együttérzek Norrisszal!

Mika Hakkinen együttérez Lando Norrisszal az Orosz Nagydíjon történtek miatt. Sajnálja, ugyanakkor egyetért a döntésével: a finn úgy véli, Norris helyesen tette, hogy kockáztatott.

Lando Norris hétvégéje remekül indult Szocsiban, ugyanis szombaton megszerezte élete első F1-es pole-pozícióját. A rajtja jól sikerült, a szélárnyéknak köszönhetően mégis leelőzte őt korábbi csapattársa, Carlos Sainz, ám a fiatal brit néhány körrel később visszaszerezte eredeti pozícióját, és szinte végig vezette az Orosz Nagydíjat úgy, hogy a mögötte haladó Lewis Hamilton bőven gyakorolt rá nyomást azzal, hogy körről körre DRS-sel támadta őt.

A rémálom mégis akkor kezdődött el igazán, amikor néhány körrel a futam vége előtt eleredt az eső, amelyre azok a csapatok reagáltak elsőként, akiknek nem volt vesztenivalója egy újabb kerékcserével. Eleinte nem esett olyan intenzíven, épp ezért sem az élen autózó Norris, sem a dobogó legfelső fokáért harcoló Hamilton nem ment ki a bokszba, amikor a csapat először rájuk szólt. A hétszeres világbajnok végül beadta a derekát, mivel addigra legfőbb riválisa, Max Verstappen és a mögötte haladók nagy része is kiállt interekért, ráadásul jóval intenzívebben esett, mint az első figyelmeztetéskor. Norris azonban kitartott döntése mellett és slickeken próbálta meg teljesíteni a hátralévő 5 kört. Ez egy idő után lehetetlen feladatnak bizonyult, a fiatal brit nem tudta a pályán tartani az autót, végül kénytelen volt kiállni a bokszba, ezzel átadva a győzelmet Hamiltonnak. Norris így a hetedik helyre csúszott, és ott is intette le a kockás zászló.



Hakkinen számára nem ismeretlen helyzet, milyen a McLarent az élen vezetni, hiszen mind a húsz F1-es győzelmét a csapatnál szerezte. A finn, aki éppen ma ünnepli 53. születésnapját, az Unibeten arról írt, hogy mennyire együtt tud érezni Norris veszteségével. „Sajnáltam Landót, hiszen egész hétvégén ragyogóan vezetett. Nehéz körülmények között szerezte meg a pole-pozíciót, majd uralta a versenyt, egészen addig, amíg meg nem érkezett az eső” – fejtette ki.  „Miután második lett csapattársa, Daniel Ricciardo mögött Olaszországban, érezte az eltökéltséget és egyértelműen a győzelem megszerzésére összpontosított Szocsiban. Senki sem hibáztatja őt azért, mert úgy döntött, megpróbálja megtartani előnyét, amikor esni kezdett az eső. Könnyű őt kritizálni, de amikor az első győzelmedért küzdesz az F1-ben, gyakran kell nehéz döntéseket hoznod. Ebben az esetben a döntés, hogy kiálljon a bokszba, nehezebbnek tűnt, mint a próbálkozás, hogy behúzza a győzelmet. Lando kiválóan vezet, különösen nedves körülmények között, ezért is érezhette magát ennyire magabiztosnak, és emiatt mert kockázatot vállalni” – tette hozzá a kétszeres világbajnok.

A finn egyetért Norris döntésével, hiszen véleménye szerint egyedül ő tudta akkor és ott felmérni a tapadást a pályán. „Nem számít, mit gondol a csapat, a pilóta az, aki tudja, milyen a tapadás. A kezével a kormányon, a lábával a pedálon és az ülésen érzi. Csak ő maga tudja, hogy a pálya mely részei szárazak még, és Lando úgy érezte, képes lesz célba érni az autóval, különösen akkor, amikor Lewis kiállt az interekért. Abban a pillanatban, amikor erősödni kezdett az eső, Norrisnak már esélye sem volt. Mintha rendes cipővel próbálna a jégen sétálni! Bátor szerencsejáték volt, és látni, mennyire csalódott ő, Daniel és a McLaren csapata, amiért a negyedik és a hetedik helyen végeztek, azt mutatja, milyen nagy ambícióik vannak a szezon ezen szakaszában. Egyáltalán nincs kétségem afelől, hogy Lando első győzelmére már nem kell sokáig várnunk! A vasárnapi teljesítményére pedig büszkének kell lennie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: