DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Norris döntheti majd el a bajnokságot?

Ugyan matematikai esélye még van a vb-címre, Lando Norris számára elsősorban inkább a harmadik hely a reális. Ha továbbra is így teljesít, akkor viszont komoly befolyásoló tényező is lehet.

Lando Norris magabiztosan autózott az Orosz Nagydíjon a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton előtt, még akkor is, amikor már-már DRS-távolságon belülre került, és győzelmét csak az vette el tőle, hogy akkor, ott az eső káoszában a rossz döntést hozták meg a csapattal. Bár a McLaren fiatalja érthetően csalódott a történtek után, idei formáját látva azonban semmi szégyellnivalója nincs.

Olyannyira remekel, hogy valós esélye van a világbajnoki bronzra is, ami jelen állás szerint Valtteri Bottasé, 12 pontos előnnyel Norris előtt. Kevés embert lepne meg, ha a végén az ifjú brit valóban odaérne, az egykori F1-es pilóta, Juan Pablo Montoya szerint azonban még Bottas legyőzésénél is nagyobb nyomot hagyhat az idei bajnokságban.

A kolumbiai a világbajnokság megnyerését persze nem várja Norristól, úgy gondolja, az tényleg csak Max Verstappen és Lewis Hamilton között fog eldőlni. Nem tenné azonban egyikükre sem egyértelműen a pénzét. „Szerintem a Red Bull autója jelenleg kicsit gyorsabb. A kérdés, hogy hogyan birkóznak meg a nyomással, milyen döntéseket hoznak és ezeknek milyen végük lesz. Azt el kell ismerni, hogy jelenleg Lewis és Max más szinten vannak, mint a többiek” – nyilatkozta a vb-harccal kapcsolatban Montoya.



Hamilton és Verstappen játéka lesz tehát ez, amit a csapataik is igyekeznek természetesen ilyen-olyan irányba befolyásolni – de egy külső tényező még őket is meglepheti. Ha egy versenyen egy harmadik, nem bajnokesélyes versenyző szerepel jobban, azt az ő küzdelmük is megérezheti majd. „Sergio és Valtteri kissé bajban vannak az autóval, ez pedig, csapatsportról lévén szó, megnehezíti a taktikát és hasonlókat. Ez kettejükön fog múlni, és azon, hogy a versenyen valaki, mint Lando, pontokat rabol.”

Az ex-F1-est is lenyűgözte Norris vasárnapi teljesítménye, és ő is úgy gondolja, nem szabad csüggednie a fiatal tehetségnek. Ha hisz magában, hamar megkapja az újabb győzelmi esélyt. „Bebizonyította, hogy meg tudja csinálni, ez a legfontosabb. Ezt felfoghatja pozitívumként. Amint elkezdesz hinni magadban, onnantól elég könnyen jön.” A hibáért sem ítéli el sem Norrist, sem a McLarent, magyarázható mindez azzal, hogy csak most kezdenek újra magukra találni. „Ha nem vagy folyton tűzközelben, és nyomás alá kerülsz, a hibák jönni fognak. Idő kell ahhoz, hogy biztosan a jó döntéseket hozd meg. Még az is hibázik, aki nyer. Ez sosem könnyű. Nem hiszem, hogy bárkit hibáztatni kellene a történtekért” – érzett együtt egykori csapatával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: