DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

McLaren-főnök: Utólag mindenki okos már

A McLaren csapatfőnöke rendkívül csalódott, hogy az utolsó körökben elveszítette Lando Norris a győzelmet és a jó eredményt is. Ugyanakkor hozzátette, ha nagyon akarták volna, felülbírálják pilótájukat.

Az Orosz Nagydíj egyik kulcspillanata volt, amikor a hajrában, 4-5 körrel a leintés előtt elkezdett erősen esni az eső. A McLarennél felvetették az átmeneti esőgumira váltás lehetőségét a versenyben vezető Lando Norris számára, ám a brit hallani sem akart erről, sőt, szó szerint azt mondta versenymérnökének, hogy „nem, kuss”.

A következő percekben látszott, hogy mekkora bakot lőtt ezzel az addig a versenyt domináló Norris, hiszen nemcsak az első helyet veszítette el Lewis Hamiltonnal szemben, hanem mindössze hetediknek tudott befutni. Abban az egy körben több, mint másfél percet (!) veszített a fiatal brit, akit azonban nem hibáztat a csapatfőnök.

„Amint Lando visszaért a bokszutcába, kipattant az autójából és mindenkinek megköszönte a hétvégi remek munkáját. Ebben a pillanatban rendkívül csalódott, de az ilyen esetek is részei ennek a sportágnak. Utólag persze mindenki okosabb és visszanézve könnyű megítélni, hogyan is kellett volna dönteni, mit kellett volna máshogy csinálnunk. Csapatként hibáztunk, pocsék döntés volt kint maradni az egyre vizesebb pályán, de most ezt kell elfogadnunk” – ecsetelte véleményét Andreas Seidl csapatfőnök a Sky Sports F1 adásában.

Norris remekül tartotta Hamiltont száraz pályán, de az eső leszakadásakor rossz döntést hozott


„Lando már nem kezdő, most már tudja, hogy ez is a sporttal jár, ez is része a tanulási folyamatnak. De nemcsak az ő részéről volt ez tanulságos, hiszen a csapat, ha nagyon akarta volna, felülbírálhatta volna a pilótája döntését, de nekünk is csak annyi információnk volt, mint neki. Végül együtt határoztunk úgy, hogy maradjon kint. Hallottuk a rádión, hogy Lewisék is még tanakodnak, hogyan legyen, de nekik megvolt a második helyen az az előnyük, hogy előre tudták, mi hogy döntöttünk és annak megfelelően léphették ők az ellenkezőjét. Nekünk nem volt meg ez a lehetőségünk.”

„A győzelemért akartunk menni, ezért határoztunk úgy, hogy kint maradunk, de sajnos nagyon nem jött be. A tegnapi napon is óriásit alkotott a csapat, Landóval az élen, ma pedig a pole-pozícióból rajtolva jól építette fel a versenyét és egyre csak növelte előnyét. Együtt kell kielemeznünk, mit lehetett volna jobban tennünk ma, tanulni belőle és levonni a pozitívumokat” – tette hozzá Andreas Seidl.

Norris akkorát bukott azzal a plusz egy szenvedős fordulóval, hogy még bőséges, 18 másodperces előnnyel az élen kezdte meg az ötvenegyedik kört, a befutónál pedig 1 perc 27 másodperces hátránya volt a győztes Lewis Hamiltonnal szemben. A záró körben még megelőzte Kimi Raikkönent, így nyolcadik helyett hetedikként végzett a brit, de így is övé a verseny messze legnagyobb drámája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: