DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Masi: A monzai és a silverstone-i büntetés teljesen más!

Michael Masi, a Formula-1 versenyigazgatója úgy véli, Max Verstappen monzai, és Lewis Hamilton silverstone-i büntetése nem hasonlítható össze. El is magyarázta, miért.

A sajtó hetek óta Verstappentől és Hamiltontól hangos, ami nem is véletlen, hiszen a két bajnoki rivális kőkeményen harcol a világbajnoki cím megszerzéséért. A Brit Nagydíjon történtek után talán azt gondolhattuk, lecsillapodtak a kedélyek és kicsivel óvatosabbak lesznek egymással, ám az ottani balesetet egy talán még több vitát szító, nem mindennapi ütközés követte, melyről azóta is megoszlanak a vélemények.

A felügyelők Silverstone-ban Hamiltont ítélték bűnösnek, ezért 10 másodperces büntetéssel sújtották. A brit ennek ellenére is megnyerte a versenyt, nem úgy, mint ellenfele a Monzában történtek után. Max Verstappen ugyanis 3 rajthelyes büntetést kapott a balesetért, továbbá Hamiltonnal együtt nullázott, hiszen az ütközés következtében mindkét bajnokesélyes a kavicságyban kötött ki, pontosabban… egymáson.



Bár a büntetés Szocsiban kizárhatja Verstappent a győzelemért folytatott küzdelemből, Masi úgy véli, a két esetet nem lehet összehasonlítani, hiszen a holland monzai büntetése hiábavaló lett volna, mivel egyébként is kiesett a futam 26. körében. „Az egyik dolog, amiben általában egyetértünk, hogy egy ilyen eset 5 vagy 10 másodperces büntetést ér, épp ezért ilyenkor annyit biztosan tudsz, hogy ez alapján kell vizsgálódnod. Ebből következik, hogy ha ők ketten versenyben maradtak volna, időbüntetést szabunk ki Verstappenre. De nem így lett” – fejtette ki Masi.

Hozzátette, hogy a két eset egyáltalán nem hasonlítható össze, mégpedig azért, mert míg Silverstone-ban csak egyikük esett ki, Monzában mindketten. „Ahogy leállították az autókat, tudtuk, hogy ezt a fajta büntetést nem tudjuk kiszabni, ezért egyértelmű volt számunkra, hogy a rajtbüntetés az egyetlen, amivel számolhatunk. Ebben korábban megegyeztünk, hiszen csak ezt tudjuk alkalmazni abban az esetben, ha valaki az adott versenyt nem folytatja. Erre idén is volt már példa.”

Masi nem aggódik amiatt, hogy Hamilton és Verstappen harca újabb balesetet eredményezne a szezon további futamain, ez azonban szemléletmód kérdése, amely nagyban függ attól, hogy valaki melyik bajnoki riválisnak szurkol. „Ha mégis megkérdeznénk valakit, például Christiant (Horner), egészen más álláspontot hallhatnánk. Épp ezért nem fogok belefolyni ezekbe a meccsekbe. Nagyon szoros, izgalmas bajnokság zajlik két fantasztikus pilóta között, és ez az, amire koncentrálnunk kell.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: