DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Szigorú záradékokat tartalmaz Albon szerződése

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kifejtette, milyen titoktartási záradékokat tartalmaz Alex Albon nemrégiben aláírt williamses szerződése, és ez miképpen védi őket motorszállító partnerként.

A 2020-as szezon végén Alex Albon elveszítette ülését a Red Bullnál, de a csapat megtartotta őt teszt- és tartalékpilótának. Az AlphaTauri és a Red Bull 2022-es felállásával azonban programjukon kívül kellett tekinteniük annak érdekében, hogy a brit-thai versenyző a visszatérhessen a Formula-1-be. Ezt meg is tették, amikor megállapodást kötöttek a Williamssel, noha ezt bonyolították az istálló Mercedeshez fűződő kapcsolatai.

A Williams motorszállítója, a Mercedes aggódott ugyanis, hogy szellemi tulajdonuk veszélybe kerül, amennyiben Albon nem szakít a Red Bull-lal. Wolff ezzel arra célzott, hogy szeretné, ha partnerük biztosítaná számukra a Mercedes erőforrásaival kapcsolatos információk megőrzését. A német csapatfőnök most megerősítette, hogy sikerült olyan szerződést kötniük, amely teljes egészében védi a Mercedest.



„Mindig tiszteletben tartottuk, hogy a csapatok saját hatáskörben választhassák ki pilótáikat. Én is voltam a Williamsnél és nem akartam volna, hogy bárki beavatkozzon az ezzel kapcsolatos döntéseinkbe. Ugyanígy nekünk sincsenek most szerződéses jogaink, amelyeket kihasználhattunk volna és nem is tartottam volna helyesnek, ha beleszólunk. Az viszont fontos volt számunkra, hogy amennyiben egy másik motorgyártótól érkező pilóta csatlakozik a csapathoz, legyenek szigorú és világos záradékok a szerződésében a szellemi tulajdon titokban tartására vonatkozóan. A Williams pontosan tudja, mi az álláspontunk és mi az, amit meg kell védenünk, ebben szerencsére mindig is nagy volt a harmónia” – fejtette ki Wolff, majd leszögezte, hogy a kiszabott záradékok belekerültek Albon szerződésébe, aki a következő 12 hónapban a Williams pilótája lesz, így ez idő alatt nem lehet kapcsolata a Red Bullal.

A bejelentést követően a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, hogy a Williamsszel való ügyintézés rendkívül egyszerű volt, és bár Albon most kilép a programjukból, lehetőségként 2023-ra továbbra is számolnak a brit-thai pilótával. Többek között ezért is lehet fontos, hogy a fiatal versenyző ne férjen hozzá a Mercedes „titkaihoz”.

Wolff hangsúlyozta, ő támogatja Albont, és bár ez nem az ő feladata, örülne, ha a Williams család tagja maradna 2022 után is. „Alex megérdemli, hogy itt legyen az F1-ben. Nagyszerű srác és örülök neki, hogy jövőre lesz autója. Nem kapott lehetőséget az AlphaTaurinál és a Red Bullnál, de most a Williamsnél van, és bízom benne, hogy sokáig ott is marad.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: