DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Villeneuve: Verstappenék nem olyanok, mint Senna és Prost!

Jacques Villeneuve nem ért egyet azzal, hogy Verstappen és Hamilton olyanná kezdene válni, mint Senna és Prost, továbbá nem gondolja, hogy a hollandot kellene hibáztatni a monzai eset miatt.

Senna és Prost rivalizálását a valaha volt legnagyobb F1-es összecsapásként emlegetik. A 2021-es szezon két bajnoki riválisa, Max Verstappen és Lewis Hamilton nem kímélik egymást, a pályán zajló összetűzéseik pedig gyakori beszédtémák. A silverstone-i eset után most Monza volt a drámát nyújtó helyszín, ahol komoly balesetnek lehettünk szemtanúi. Mindkét pilóta hibázott, de csak Verstappen kapott büntetést, a vélemények pedig továbbra is megoszlanak. Egyesek Ayrton Senna és Alain Prost esetéhez hasonlítják a jelenlegit, de Villeneuve egyáltalán nem ért egyet. „Az ő rivalizálásuk a határokat feszegette, gyűlölettel teli volt és aljas. Lewis és Max között nincs ilyenről szó. Remélem, sok olyan csatát fogunk még látni, ahol nem a falban kötnek ki” – vélekedik.

Bár a versenyt követő vizsgálat alapján csupán a holland kapott háromhelyes büntetést az eset miatt, Villeneuve nem gondolja, hogy őt kellene hibáztatni a történtekért. „Nem értek egyet, hiszen nem csak egy, hanem két játékos volt Monzában. Max talán agresszív volt, de ez érthető: ha levágja a sikánt, vissza kell adnia a pozíciót. Nem büntethetsz meg valakit szándékosságért úgy, hogy a kettejük közötti összeérés méterekkel azelőtt történt meg, hogy a manőver szándékossá volt volna. Lewis hagyhatott volna még 10 centi helyet, de elöl akart maradni. Ez az egész a szándékok próbája volt.”



Villeneuve szerint azért szabtak ki büntetést végül Verstappenre, mert az autó kereke kis híján eltalálta Hamiltont. „Verstappen mindig nagyon agresszív, Hamiltonnal ez hatványozottan így van. Ha ugyanabba a sarokba teszed őket, akkor túlzásba esnek, de ezek a pillanatok az F1 részét képezik. Ha minden alkalommal büntetést kap valaki, előbb utóbb nem lesz verseny, mert senki nem próbál meg majd előzni.”

Az idei szezonból még hét verseny van hátra, Villeneuve pedig támogatja Verstappent. Szeretné, hogy világbajnok legyen, hiszen szerinte Hamiltonnak könnyű dolga volt Rosberg 2016-os visszavonulása óta. „Verstappen fölényben van, nem követett el valódi hibákat. Ő mindig támad, Lewis viszont gyengélkedik, ahogy a Mercedes is” – jelentette ki Villeneuve, majd hozzátette: „Rosberg után Hamiltonnak könnyű dolga volt. Talán egy kicsit elaludt, de idén nagy robajra ébredt. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy ő továbbra is egy valódi fenomén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: