DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Stewart: Verstappen a vártnál lassabban érik

A háromszoros F1-es világbajnok komoly kritikát fogalmazott meg a monzai ütközés után a vb-éllovas hollandról. A skót legenda a három rajthelyes büntetést is kevésnek érzi a történtekért.

Ahogy azt várni lehetett, megoszlanak a vélemények Max Verstappen és Lewis Hamilton olaszországi ütközése után. A felelősség kérdésén túl a hollandot amiatt is kritika érte – éppen brit ellenfele részéről is –, hogy a baleset után nem is nézte meg, hogy jól van-e a mercedeses, aki fölött átugratott a Red Bulljával. Bár a vb-éllovas azt mondta erre, hogy mivel Hamilton ki akart tolatni az autója alól, tudta, hogy jól van, de Jackie Stewart így is felfoghatatlannak tartja a dolgot:

„Verstappennek a vártnál tovább tart, hogy éretté váljon” – nyilatkozta a korábbi háromszoros F1-es világbajnok a Daily Mailnek. Még csak oda sem ment Hamiltonhoz, hogy megnézze őt egy súlyos baleset után, amely során áthajtott a srácon, és én ezt fel sem tudom fogni. Főleg úgy, hogy még az autóban ült és sokáig ott is maradt, mielőtt kiszállt volna.”

verstappen-crash-kiszall-monza-atp



Stewart attól is tart, hogy Verstappen világbajnoki esélyesként már senkinek a tanácsát nem veszi figyelembe: „Maxnek még elég sokat kell tanulnia. De kire fog hallgatni? Nagyon-nagyon jó versenyző, talán ő most a mezőny leggyorsabbja, de ahhoz, hogy tökéletes bajnok legyél, nem szabad folyamatosan balesetekbe keveredned.”

A skót legenda arra is kitért, hogy kevésnek találja a stewardok által a hollandra kirótt háromhelyes rajtbüntetést: „Ha én lennék a csapatfőnökük, azt mondanám neki, hogy ’az Isten szerelmére, ne csináljatok még egyszer ilyet’. Attól még, hogy te vezeted a világbajnokságot, az nem azt jelenti, hogy sérthetetlen is vagy. A felügyelőknek több információ állt a rendelkezésére, de ha annyira biztosak voltak benne, hogy teljes mértékben Verstappen a hibás, akkor miért csak három rajthelyes büntetést adtak neki? Ha nem lett volna halo, Lewis meghallhatott volna, a bűnös pedig csak egy taslit kapott a kezére!” – vélekedett Stewart.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felügyelőség egész pontosan úgy fogalmazott, hogy „túlnyomórészt” Verstappen volt a felelős, de azt nem mondták ki, hogy teljes egészében ő tehetett a balesetről, mert Hamilton is kormányozhatott volna jobbra az ütközés elkerülése érdekében.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: