DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hill: Egy ilyen ütközés a sportunk szégyene

Lewis Hamilton és Max Verstappen idei második összeakadása alaposan megosztotta az F1-es közvéleményt, abban azonban egyetértés mutatkozik, hogy kettejük csatájának nem kellett volna így végződnie.

Sokan sokféle véleménnyel voltak már a két bajnokaspiráns monzai találkozójáról. Már a silverstone-i ütközésük is nagy port kavart, és az Olasz Nagydíj visszhangja sem marad el, főleg, hogy a baleset végkimenetele igencsak veszélyesnek tűnt. Futamokkal a szezon vége előtt a két vb-várományos között egyre hevesebb csata bontakozik ki.

Hogy végre nem csak egyetlen pilóta küzd önmaga ellen a bajnokságért, mindenképpen örvendetes, a hogyan azonban kezd egy kicsit túl sok lenni. Így látja legalábbis Damon Hill, aki szakértőként és szurkolóként is követi a száguldó cirkuszt. A rivalizálás alapvetően tetszik neki, a túlzottan felpaprikázott hangulat azonban kevésbé.

„Ez izgalmassá tette a dolgokat. Elbűvölő és lenyűgöző” – jellemezte a Hamilton-Verstappen párharcot a motorsport.comnak adott interjújában. Szerinte azonban a pályán már nem igazán ez köszön vissza. „A sportunk szégyene, hogy ilyen ütközésekig fajul. Ilyenkor nem a képességeidet bizonyítod. Ellenkezőleg, ez csak az önkontroll hiányát mutatja” – ítélte el a balesetet, amelyben Verstappent érzi inkább hibásnak. „Elkerülhető lett volna. Kérdés, hogy téves helyzetfelismerés volt, vagy szándékosan nem engedett.”



Úgy véli, a játékszabályokkal és a pálya adottságaival is mindenki tisztában van, a döntéseiket ennek fényében kell meghozni, ha pedig nem sikerül, az nem mentség. „Mindketten keményen küzdenek. Ahhoz azonban, hogy kívülről előzhess valakit, legalább az egyik kerekeddel előtte kell lenned. Max sosem volt ebben a helyzetben” – nyilatkozta a világbajnok. Verstappennek a fekvőrendőrökkel is számolnia kellett volna. „Ha egyszer így mész át rajtuk, elveszted a kontrollt. Választhatta volna a menekülőutat, ezzel elkerülhette volna az ütközést is, később pedig próbálkozhatott volna, de nem így tette. Talán érezte, ha Lewist akkor, ott nem kapja el, akkor vége.”

Az is lett, csak nem a várt formában. A roncsokból szerencsére mindketten épségben szálltak ki, de Hill arra int, nem szabad félvállról venni, hogy jóval nagyobb baj is lehetett volna. „A következmény borzalmas, és óriási szerencse, hogy Lewis épségben megúszta. Ennek sokkal rosszabb vége is lehetett volna, de ez már valami olyasmi, amire Maxnak nem lehetett ráhatása” – vélekedett az egykori F1-es.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: