DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Todt: A sprint előtti edzésnek nincs értelme

Eddig két versenyhétvégén próbálta ki a Formula-1 a sprintkvalifikációt, ami még eléggé kísérleti fázisban van. Felmerült, hogy változtatni kellene a szombati programon és Jean Todt is így gondolja.

Az idei év egyik újítása a sprintkvalifikációs futam, amely jelenleg az F1 Sprint néven fut és a vasárnapi nagydíjak rajtsorrendjéről hivatott dönteni. 2021-ben ezt három helyszínen tervezték kipróbálni, ebből pedig kettőt már megtartottak a Brit és az Olasz Nagydíj helyszínén. Ha minden a tervek szerint alakul a következő ilyen esemény Brazíliában lesz.

A három versenyhétvége lényege, hogy a lehető legtöbb információt tudják begyűjteni, mielőtt végleg határoznak arról, milyen formában tartsák meg a jövőben. Mivel egyelőre még gyerekcipőben jár a sprint, így hibái persze lehetnek, az egyik ilyen pedig a szombat délelőtti program. A második szabadedzést sokan elég feleslegesnek érzik a péntek késő délutáni időmérő edzés után, ezen a nézeten pedig az FIA elnöke is osztozik.



„Egy kicsit tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi történik szombaton dél és egy között. Ez a szabadedzés nem érthető sem a közönség, sem pedig a média számára. Csak a csapatoknak lehet érdekes, hogy információkat gyűjtsenek, például a gumikról, a show szempontjából viszont semmi értelme” ─ idézte Todt szavait a Motorsport.

A francia sportvezető elmondta, egyelőre még nem határoztak arról, hogyan alakulnak majd a hétvégék a továbbiakban, viszont fontos, hogy továbbra is a vasárnapi verseny legyen a központban.

„Ez a versenyek evolúciója. A rajtrácsnak a sprintkvalifikáció eredményéből kell kialakulnia, szombaton egy plusz versenyt vezettek be, ami több értelmet ad az időmérőnek pénteken, de fontos, hogy a vasárnapi futam legyen a fő esemény. Ezzel kapcsolatban nem szabad félreértésnek lennie. Meglátjuk, milyen visszajelzéseket gyűjtünk majd a monzai és interlagosi tapasztalatok után, még nem dőlt el semmi” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: