DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Vissza az egykörös időmérőt!

Úgy tűnik, a második sprintkvalifikáció már kevesebb résztvevő tetszését nyerte el, több ötlet is felvetődött, hogyan variálhatnának rajta. Alonso, aki Silverstone sztárja volt, szintén változtatna.

Az Olasz Nagydíj szombati napjának legfőbb eseménye ezúttal nem az időmérő volt. Vagyis voltaképpen igen, hiszen a 18 körös sprint döntötte el a vasárnapi futam rajtsorrendjét. A sprintkvalifikáció visszatért, de ennek lefutása után már alábbhagyott a silverstone-i lelkesedés. A pilótákat azóta rendre ezzel kapcsolatban faggatják, más témát gyakorlatilag csak az kap, aki valamivel kitűnt a tömegből.

Fernando Alonso Nagy-Britanniában ezt tette. A spanyol akkor a sprint hőse volt a szemet gyönyörködtető rajtjával, még a nap pillanatának is az ő felkapaszkodását választották. Ezúttal azonban az ő fél órája is ugyanolyan eseménytelen volt, mint kollégáié, bár azon kevesek közé tartozott, akiknek sikerült előznie, és a 13. hely helyett a 11. lett az övé. Alonso az akkori szép teljesítménye ellenére már a Brit Nagydíjon sem dobott egy hátast az ötlettől, most pedig már kifejezetten szeretné, ha valahogy alakítanának a formátumon.



Nincs teljesen ellene, úgy gondolja, tényleg visz egy kis színt a versenyhétvégébe, de lehetne még csiszolni rajta. Az előzések hiányánál nagyobb problémának tartja a sorrend állandósulását. Biztos benne, hogy ha a pénteket-szombatot együttesen variálnák, akár még valami érdekeset is ki lehetne hozni belőle. „Még mindig úgy gondolom, hogy a pénteken kellene dolgoznunk. Ha az időmérőn ugyanúgy hat szett gumit használhatunk, akkor végül megint a teljesítmény szerinti természetes sorrendben fogunk végezni. Szombaton a sprinten ott fejezzük be, ahol elkezdtük” – fogalmazta meg a jelenlegi formátum gyenge pontjait.

Majd saját ötletével folytatta. „Ha pénteken az időmérő kicsit más lenne, csak egyetlen kör, vagy ilyesmi… Vegyük csak a Q2-es körömet tegnapról, amikor elfékeztem az első gumikat az egyes kanyarban. Azzal a körrel utolsó lettem volna ma, mert hibáztam. Akkor meg kellene fizetnem a hibámért, és talán nehezebb dolgom lenne. Így lenne értelme a sprintnek. Pikánsabb lenne” – vetette fel, hangsúlyozva, hogy a sprintes hétvégén a péntek az igazi ütőkártya, amikor reális esélyük van befolyásolni a sorrendet.

Úgy gondolja, ez a megoldás egyes esetekben kifejezetten jól is elsülhetne. „Gondoljunk bele például, hogy Monacóban csak az az egy kör lenne. Vagy ha változik a pálya állapota, vagy az időjárás. Talán az élmenők mennek először, te pedig a javuló pályán egy frenetikus kört raksz össze és az első sorból indulsz. Egyes hétvégéken talán szerencsés vagy, és tudsz valami extrát nyújtani. Most meg van kötve a kezünk” – vélekedett Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: