DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Sainz: Nem lesz több autótörés!

A Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz úgy véli, továbbra is zajlik nála a tanulási folyamat, amelyben megpróbálja kiismerni autóját, illetve próbálja megérteni, miért szenved el sorozatosan baleseteket.

A spanyol Olaszországban is autót tört, ez pedig immáron a harmadik ilyen alkalom volt négy versenyből. Sainz próbálja megfejteni az okokat, a monzai hétvégét követően pedig megfogadta, hogy hasonló eset nem fog vele megtörténni egyhamar. Az olasz versenyhétvége második szabadedzésén a gyors Variante Ascari-sikán közepén vesztette el uralmát a Ferrari felett, belülről fordult ki a pályáról, majd frontálisan nekiütközött a falnak. A történtekre azóta sem tud magyarázatot adni.

Az elmúlt négy versenyhétvégéből ez volt a harmadik, ahol a spanyol autót tört. Úgy véli, újra fel kell építenie az önbizalmát. „A monzai egy elkerülhető baleset lett volna. Nem értem, mi történt, egyszerűen nincs rá magyarázatom” – mondta Sainz vasárnap este, miután a hatodik helyen intette le a kockás zászló. „Az autó egész hétvégén semleges volt az Ascariban, de sokat küszködtem az egyensúllyal is. Azt hiszem, ez egyfajta tanulási folyamat nálam, amelyben próbálom megérteni és kiismerni az autót. Egyelőre úgy tűnik, hogy a középső kanyarban óvatosnak kell lennem, amikor gázt adok.”

 



A kérdésre, miszerint van-e összefüggés az előző két balesete és a monzai között, Sainz azt válaszolta: „Úgy gondolom, ez három különböző baleset volt, melyek különböző okokból következtek be. Már Zandvoortban is úgy éreztem, hogy nem voltam eléggé jelen, elveszítettem az autót és ez egyértelműen az én hibám. Budapesten pedig életem eddigi legnagyobb széllökése ért az autóban.”

Annak ellenére, hogy Sainz továbbra is azt sugallja, még tart nála a tanulási folyamat, sokan dicsérik, amiért gyorsan alkalmazkodni tudott az új csapathoz, miután elhagyta a McLarent. A spanyol jelenleg a hetedik a bajnoki pontversenyben és csupán 6,5 ponttal van lemaradva csapattársától, Charles Leclerctől, továbbá két dobogós helyezést is szerzett a szezon első felében. 

A zandvoorti és a monzai baleset az után következett be, hogy a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto felhívta a spanyol figyelmét, hogy hibamentes hétvégékre számít a szezon második felében. Sainz határozottan kijelentette: ez nem fog megtörténni újra egyhamar! „Túl sok javításba kerültem a szerelőknek és a csapatnak az utóbbi időben, szóval ez nem túl ideális helyzet. Biztos vagyok benne azonban, hogy felállok, és a közeljövőben nem kerül sor hasonlóra. De egy biztos: van még mit tanulnom és kielemeznem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: