DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tények és statisztikák a Holland Nagydíjról

Hatalmas siker volt a zandvoorti pálya idei visszatérése, a szurkolók elképesztőek voltak egész hétvégén, és néhány rekord is megdőlt. Összegyűjtöttük a Holland Nagydíj 20 legérdekesebb tényét és statisztikáját.

1. Verstappen hetedik győzelmét szerezte meg idén Zandvoortban, karrierje kezdete óta pedig ezen a hétvégén 17. alkalommal állhatott fel a pódium legfelső fokára.

2. A holland versenyző megelőzte Sir Stirling Mosst, 17. győzelmével ugyanis ő lett a Forma-1 történetének legtöbb, bajnoki cím nélkül szerzett győzelmet birtokló pilótája.

3. Verstappen egymást követő győzelmeket aratott szülőföldjén (Belgiumban) és az állampolgársága szerinti országban (Hollandia).

4. Max Verstappen az első pilóta, aki Zandvoortban megnyerte az F3 Masterst és a Holland Nagydíjat is.

5. Korábban egyetlen holland sem végzett az első öt helyen Holland Nagydíjon. (Carel Godin de Beaufort 1962-ben hatodik lett, Gijs van Lennep pedig 1973-ban érte el ugyanezt a helyezést.)

6. Verstappen vasárnap a 19. olyan pilóta lett a Forma-1 történetében, aki valaha az élen töltött 1000 kört.



7. A Red Bull több hibrid győzelmet aratott 51 verseny alatt Honda-motorral (13), mint 100 hibrid versenyen a Renault-val (12).

8. A vasárnapi volt a Red Bull első Holland Nagydíja.

9. Lewis Hamilton idén már ötször végzett a Mercedessel a második helyen, pedig 2020-ban csupán egyszer futott be másodikként.

10. Verstappen, Hamilton és Bottas 19. alkalommal állhatott együtt a dobogón, ami rekordnak számít. Ebben a sorrendben (1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas) azonban csupán harmadszorra; a másik két alkalom a 2020-as 70. évfordulós nagydíj, illetve a 2021-es Stájer Nagydíj volt.

11. Vasárnap mindössze hárman értek célba az élen, hiszen a mögöttük érkezők mind lekörözöttek voltak. Ez a 2020-as Spanyol Nagydíjhoz hasonlóan az eddigi legkevesebb.

12. Pierre Gasly, az AlphaTauri versenyzője vasárnap a negyedik helyen ért célba, ezzel idén eddig összesen tízszer végzett pontszerző helyen. 2020-ban a szezon végén zárt ugyanennyivel.

13. A francia pilótának ez volt karrierje hatodik top 4-es helyezése 77 versenyből.

14. Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője az ötödik helyen végzett. Ugyanott, ahol legutóbbi zandvoorti versenyén, a 2015-ös F3-as Európa-bajnokságon.

15. Fernando Alonso, az Alpine versenyzője hatodikként ért célba a Holland Nagydíjon. Ez csupán a harmadik olyan alkalom volt az eddigi szezonban, ahol a spanyol az első hat között végzett.

16. Carlos Sainz hetedikként futott be vasárnap. Ez a hatodik egymást követő versenye, ahol sikerült pontot szereznie a Ferrarival.

17. Sergio Perez, a Red Bull pilótája nyolcadikként ért célba a Holland Nagydíjon úgy, hogy a bokszutcából rajtolt. Ezzel lezárta a három futamból álló pontszerzés nélküli sorozatát.

18. Esteban Ocon kilencedik helyezése a negyedik olyan, amellyel egymást követően pontot szerzett az elmúlt futamokon. A bajnokságban azonban így is csupán csapattársa, Fernando Alonso mögött áll, igaz, csupán két ponttal.

19. Tizedikként célba érve a McLarennel, Lando Norris az elmúlt három versenyén mindössze egyetlen pontot szerzett. Ezzel Zandvoortban elveszítette a bajnokságban elfoglalt harmadik helyén, melyet Bottas vett át.

20. Zandvoortban nem volt piros zászló vasárnap. Az elmúlt négy futamból ez volt az első ilyen alkalom.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: