DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mazepin kiakadt Schumacherre: „Katasztrófa”

Alaposan felbosszantotta a Q1 végi jelenet során az orosz pilótát haasos csapattársa: Mazepin szerint a német jogtalanul előzte meg őt. Schumacher állítása szerint ő engedélyt kért a csapattól.

Komoly baleset is történhetett volna a zandvoorti kvalifikáció első szakaszának végén, amikor a gyorskörön lévő Sebastian Vettel az utolsó szektorban érte utol Mick Schumachert és az őt éppen előzni próbáló Nyikita Mazepint. Elsőre utóbbi pilóta tűnt hibásnak, hiszen éppen akkor mozdult, amikor a négyszeres világbajnok utolérte őt (az Aston Martin versenyzője egyébként nem hibáztatta a haasosokat a kieséséért), az orosz ugyanakkor újonc kollégájára volt rettenetesen ideges az időmérő után:

„Katasztrófa történt” – nyilatkozta Mazepin, amikor a Q1 végi incidensről kérdezték. „A Formula-1-es csapatoknál egyik hétvégén elsősként mész ki, másik hétvégén másodikként. Most nekem kellett volna az elsőnek lennem, aki általában a pályaelőnyt kapja, s aki diktálhatja a tempót a körülötte lévőknek, a csapattársad pedig nem előzhet meg… Nos, ez már másodszor történik velem. Megelőzött, feltartott, miközben megjött Seb. Úgyhogy váltani fogok néhány szót a csapattal, hogy megnézzük, miért is történt mindez.”

mazepin-haas-zandvoort-1



Egy másik interjúban Mazepin hozzátette: „Nem örülök, mert ha egyszer fordul elő és nem tudsz róla, az rendben van, de ha kétszer, az már szándékos. Nem kellene ilyen feszültségnek lennie csapaton belül. Semmi értelme, ezért vagyok ideges. Már elmondtam a csapatnak, mit gondolok, és egyetértettek velem, úgyhogy nem tudom, mit mond a másik fél.”

Nos, Schumacher a maga részéről azt állítja, hogy bár valóban Mazepiné volt a prioritás Hollandiában, ő előzetesen engedélyt kért az előzésre a Haastól: „Nem tudom, miről beszél Nyikita, végső soron a csapata nem adta át neki az üzenetet. Megkérdeztem, hogy előzhetek-e, mert eléggé lehűltek az abroncsaim, ő pedig általában lassabb kivezetőkört teljesít az enyémnél, a csapat pedig leokézta ezt, így ennek megfelelően megelőztem. Azt hiszem, Lando [Norris] volt közöttünk, és nem látom okát, hogy ilyen drámát csináljunk ebből, nem lett elrontva a köre. Házon belül fogjuk ezt megbeszélni, és talán Günther is mond majd valamit. Véleményem szerint mi a részünkről nem csináltunk semmi rosszat.”

A két Haas-pilóta között már nem először láthatunk idén feszültséget – annak ellenére, hogy sereghajtó gárdaként tulajdonképpen csak egymással tudnak csatázni. A mostani időmérős incidenst mindenesetre a versenyfelügyelők is vizsgálni kezdték: mind Mazepint, mind Schumachert beidézték magukhoz a stewardok. Később aztán kiderült, hogy végül egyiküket sem büntették.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: