Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 24. kedd
F1

Todt: Át fogjuk nézni a szabályokat

Közleményt adott ki az F1-es Belga GP-n történtekkel kapcsolatban az FIA elnöke is, aki köszönetet mondott a döntéshozóknak, de hozzátette: októberben egyeztetni fognak az esetleges változtatásokról.

A szakadó eső miatt közel négy óra alatt mindössze két kört tudott megtenni a mezőny vasárnap Spa-Francorchamps-ban, azt is a safety car mögött. A szabályok alapján így is Max Verstappent hirdették ki a Belga Nagydíj győztesének, az első tíz helyezett pedig félpontokat kapott. Sok kritika érte, hogy érdemi verseny nélkül hirdettek eredményt, sőt Zak Brown, a McLaren vezére szabályváltoztatásokat is javasolt, amelyre a hírek szerint Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója is nyitott lenne.

Ezt erősíti meg Jean Todt FIA-elnök kedd délutáni közleménye is – ezt idézzük a továbbiakban: „Az idei Belga Nagydíj rendkívüli kihívásokat támasztott a Formula-1-es világbajnokság elé. Az előrejelzések alapján jósolt megfelelő időjárási sávok nem érkeztek meg a nap folyamán, s bár egy rövid időablak megjelent a nap későbbi részében, amikor megpróbálták elindítani a futamot, a körülmények gyorsan újra romlottak. Emiatt az autók által felvert vízpermetnek köszönhető szörnyű láthatóság okán nem tudtuk megfelelő biztonsági körülmények között lefutni a teljes versenyt sem a pilóták, sem a sportbírók, sem a roppant bátor nézők szempontjából, akik órákat vártak az esőben, s akiket emiatt rendkívül sajnálok.”

f1-spa-eso-sc-1„Ezt az összes részvényes észlelte. Az FIA felügyelői a Nemzetközi Sportkódex alapján eljárva megállították az órát, hogy időt nyerve megpróbáljanak versennyel szolgálni a rajongók számára. Az erőfeszítések ellenére a futamot nem lehetett elindítani a biztonsági autó mögött megtett körök után, a jelenlegi szabályokat pedig megfelelően alkalmazták. Szeretnék köszönetet mondani és gratulálni az FIA csapatának, a nemzeti szövetségnek és az összes önkéntesnek a minőségi munkáért.”

„Az FIA a Formula-1-gyel és a csapatokkal közösen alaposan át fogja nézni a szabályokat, hogy mit lehet ebből tanulni és min lehet javítani a jövőre nézve. Amit ennek során találunk, beleértve a pontosztás témakörét, felkerül az F1 Bizottság következő, október 5-i ülésének napirendjei közé.”

Az esetleges szabálymódosítás érintheti a pontosztás feltételeit, így elképzelhető, hogy a jövőben hosszabb távot kell majd megtennie a mezőnynek, hogy értékelhető legyen a futam, vagy azt is előírhatják, hogy kell lennie érdemi versenytempójú körözésnek is. Az sem kizárt, hogy arra dolgoznak ki procedúrát, hogy hasonlóan lehetetlen időjárási körülmények esetén megteremtsék a nagydíj halasztásának lehetőségét – akár hétfőre, akár egy későbbi időpontra (hogy előbbi miért nem lehetséges jelenleg, arról a Formula Podcast lenti friss adásában mi is beszéltünk). Mindenesetre a változásokhoz a csapatokból, az F1 és az FIA vezetőiből álló F1 Bizottság többségének szavazatára szükség lesz majd.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: