DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ricciardo: Jöhet eső, jöhet napsütés!

A McLarenek közül Lando Norris kapta a nagyobb figyelmet ijesztő balesete után, pedig ezúttal végre Daniel Ricciardónak is értékelhető időmérője volt. Az ausztrál innentől mindennel megbékél.

Ha volt csapat, amely felemás napot zárt szombaton, akkor az a McLaren. A még a pole-pozícióra is esélyes Lando Norris nagy erejű balesetet szenvedett az Eau Rouge-ban, és bár a saját lábán szállt ki a rommá tört autóból, egy alaposabb kórházi kivizsgálásra is szüksége volt, mielőtt zöld utat kapott vasárnapra. A másik pilóta, Daniel Ricciardo azonban, mintegy kompenzációként, idei legjobb eredményét szállítva a negyedik helyen végzett.

Ricciardóban éppen a csapattársával történtek miatt vegyes érzések kavarogtak, miután véget ért a kvalifikáció. Először is természetesen megkönnyebbült, hogy kollégája ép bőrrel megúszta a kívülről ijesztően nagynak tűnő balesetet. „Ez elég nagy volt” – kommentálta az ausztrál. Szerinte viszont elég hamar egyértelművé vált az is, hogy Norris jól van; hamarabb, mint ahogy a közvetítésben látszott. „Azt hiszem, Lando azonnal jelezte a rádión, hogy nagyrészt rendben van. Meglátjuk, hogy érzi majd magát.” Azóta tudjuk, hogy a brit szerencsére valóban sérülések nélkül sétált el a helyszínről.

Az eset után az Eau Rouge központi témává vált az F1 tagjainak körében; vannak, akik szerint a kanyar átalakítása nem előzné meg a hasonló baleseteket, a többség viszont amellett van, hogy inkább szabják át a legendás pályát, de csökkentsék a lehető legkisebbre az esélyét az ilyeneknek. Ricciardo is az utóbbi nézetet osztja. „Szerintem meg fogják egy kicsit nyitni. Vagyis a vonalvezetést nem fogják változtatni, de a szalagkorlátot kijjebb fogják tolni, hogy több hely legyen. Nyilvánvalóan ez egy hihetetlenül élvezetes és ikonikus kanyar, de ha valami rossz történik, az általában nagyon-nagyon rossz. Részemről, ha a pályakarakterisztikán nem változtatunk, csak a biztonságot növeljük, akkor teljesen rendben van” – vélekedett Ricciardo.



Amikor a köréről nyilatkozott, akkor már vidámabban beszélt. Ez eddig a legjobb időmérője volt a McLarennel, amit etapról etapra felépítve sikerült elérnie. „Kellett néhány kör, amíg magabiztosabb lettem. A Q1 még nem volt az igazi, de már fejlődtem, a Q2 ugyanez, csak kicsit még előrébb léptem, a Q3 viszont egyértelműen egy újabb nagy lépés volt. Nem állítom, hogy tökéletes volt, de nagyon örülök. Második sor, ezt azért elfogadom. Az őrült időjárás és minden egyéb körülmény után egy nagy mosollyal.”

Elismerte, remek eredményéhez sok köze volt a körülményeknek is. Élvezte a vizes pályát, élvezné még vasárnap is, de arra is emlékeztetett, ez a szokottnál nagyobb kihívás. „Az egyetlen probléma a vizes pályán versenyzéssel a láthatóság. Az időmérőn tudsz helyet hagyni, de a versenyen ezt már nem tudod megtenni. Még ha a negyedik helyen vagy, akkor is alig látsz valamit. Ez az egyetlen, ami miatt kevésbé szórakoztató, szó szerint nem látsz. De a versenyképességet tekintve… nem is tudom.” Ennek ellenére nem szomorodna el, ha az esőfelhők megérkeznének a pálya fölé, de ha napsütés lesz, azt se fogja bánni. Leginkább mégis az arany középútnak örülne. „Szárazon megfelelő az autónk, szóval ha kisüt a nap, én nem leszek ellene. Meglátjuk. De bármi történik is, remélhetőleg túl sok mindenen nem változtat majd. Azt hiszem, jelen pillanatban csak egy meleg esőt szeretnék, és akkor jók leszünk” – fogalmazott Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: