DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Masi: Nem volt esély a halasztásra

Nehéz helyzetben voltak az FIA emberei, miután az eső miatt gyakorlatilag lehetetlen volt megrendezni a Belga Nagydíjat. Bár felmerült a hétfői rendezés ötlete is, ez logisztikailag lehetetlen volt.

Nem tudott időben elkezdődni a Formula-1 Belgiumban rendezett futama az időjárás okozta rossz körülmények miatt, így végül egy hosszas várakozás után mindössze kettő kört tett meg a mezőny a biztonsági autó mögött. Ez a döntés hasznosnak bizonyult, hiszen így értékelni lehetett a pilótákat, a legjobb tíz pedig fél pontokkal gazdagodott.

Sokan gondolták, hogy pontosan ezért döntöttek úgy, hogy kiviszik a versenyzőket a pályára, ám az FIA versenyigazgatója cáfolta ezeket a híreszteléseket. Michael Masi szerint volt egy olyan szakasz az időjárást tekintve, amikor esély nyílt a versenyzésre.

„Azért tettük, hogy lássuk, milyenek a körülmények. Folyamatosan kapcsolatban állunk a hivatalos időjárás előrejelzővel és volt egy időszak, ami úgy nézett ki, hogy ott megoldhatja a helyzetet. Kötelességünk, hogy 10 perces figyelmeztetést adjunk mindenkinek, szóval úgy voltunk vele, hogy rendben, próbáljuk meg, hátha megtaláljuk ezt az ablakot. Ezt több csapat is így látta és pontosan tudták, hogy mit próbáltunk tenni, de aztán jött az időjárás és megint eluralkodott rajtunk" ─ mondta Masi a Sky Sportsnak nyilatkozva.



Bár többekben felmerült, hogy egy nappal el kellene tolni a futamot és hétfőn megrendezni, Masi hangsúlyozta, hogy ez logisztikai okokból abszolút nem volt opció.

„Nem állt módunkban holnapra halasztani a versenyt. Nyilvánvaló, hogy az FIA és az F1 szempontjából a biztonság a legfontosabb a versenyzők, a csapatok és az összes néző számára. Minden rendelkezésre álló lehetőséget megadtunk a szabálykönyv és a nemzetközi sportkódex rendelkezései szerint, hogy a lehető legjobb esélyünk legyen a verseny lebonyolítására. Sajnos most nem tudtuk teljesíteni a rendelkezésre álló teljes távot, de a sportkódex azon rendelkezéseivel, hogy megállíthatjuk az órát, megpróbáltunk bekerülni abba az időjárás ablakba, ahol esetleg valamilyen tevékenységet folytathattunk volna” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: